Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nedakonice (obec) [8218]



V roce 1206 na Velehrad přišli cisterciánší mniši, kteří zde založili klášter a roku 1220 biskup olomoucký daruje vesnici Nedakonice a další vesnice tomuto klášteru. Velehradskému klášteru vesnice patřila až do roku 1784, kdy byl klášter zrušen.Toto je první písemná zmínka o obci Nedakonice. Ve vesnici byly v roce 1629 zbudovány mlýny. Šlo o dvoupatrové budovy, kde v každé budově bylo pět mlecích stolic. V jednom mlýně se mlelo obilí pro stát a obchod a druhý mlýn sloužil pro lid z klášterních vesnic. Byla zde vybudována zařízení na mletí kaše, krup, lisovna oleje a pila na řezání dřeva z klášterních lesů. Šlo o největší mlýny na Moravě a jejich stavba trvala 10 let. Klášter a jeho majetek přešel na katolický podpůrný spolek, který disponoval majetkem a tento pronajímal. Každý sedlák se musel vyplatit z nevolnictví,což pro ně byl úvazek a dvacetileté splácení.

Obec byla několikrát vypálená a to jak v době husitské, tak při nájezdech Bočkajovců a Uhrů, další osídlení někdy trvalo i čtyřicet let. Ve vesnici několikrát řádila morová epidemie, vesnice trpěla za třicetileté války, za. napoleonských válek, byla vyrabována Švédy.

Další oběti vesnici přinesla první světová válka, kde padlo nebo zemřelo na válečné útrapy 25 našich občanů, z nich legionář Josef Cigoš má pamětní desku na místní základní škole. Ve druhé světové válce zahynulo 14 občanů obce a při osvobozování obce padlo 17 rumunských vojáků.

Po II. světové válce došlo k nárůstu obyvatel, byl vybudován kulturní dům, pošta, několik obchodů, odkanalizována obec, vybudována čistírna odpadních vod, rekonstruována základní škola a mateřská škola. Zpevněny vozovky v obci.

V současnosti byly vybudovány obecní nájemní byty, rekonstruována základní škola a mateřská škola, vybudována I. etapa obecního vodovodu. Začíná se uplatňovat ekologické vytápění budov a byly instalovány čtyři tepelná čerpadla systém voda-voda a dva systémy solárních kolektorů na ohřev teplé vody. Byl odkanalizován zbytek obce.

V současné době jsou v obci dva velké závody a to mlékárna Laksyma,která zaměstnává asi 100 místních občanů a zemědělský závod ZEAS a.s., který zaměstnává asi 110 lidí. Je zde mnoho drobných výrobních podniků se dvěma až pěti zaměstnanci v nově vybudované průmyslové zóně. V obci je nyní v produktivním věku zaměstnáno 351 občanů.

Z kulturního života obce lze uvést, že je zde dechová hudba, mužský pěvecký sbor, taneční a folklorní sbor Kosárek, Svatopluk, Old star, Dětská školička, Schola, VHS.

Ze zájmových složek v obci pracují MO MRS, TJ Sokol, Myslivecké sdružení, Český zahrádkářský svaz, Svaz chovatelů, Chovatelé holubů a Sbor dobrovolných hasičů.

Katastrální území obce Nedakonice má rozlohu 841 hektarů, 1517 trvale žijících obyvatel a sedm volyňských Čechů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nedakonice (obec) Uherské Hradiště



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)