Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hostějov (obec) [8200]



Již od nejstarších dob bylo naše okolí osídleno. Nejbližší archeologické nálezy z doby kamenné jsou v Osvětimanech a Syrovíně.

Podle znění místních názvů (toponym) dovozují historici vznik sídel s koncovkou -OV na dobu mezi léty 1100 až 1200. Lidové podání klade vznik Hostějova do „doby cyrilometodějské“, kronika obce vzpomíná i vliv řeholníků z hory Sv. Klimenta nebo existenci hospody a vsi u tvrze Chlum na Chvístech při staré cestě přes Chřiby.

Úsměvný je výklad vzniku názvu obce, podle něhož v těch dobách veselá společnost při přenocování na těchto místech všechno „prohostila“ - čili projedla a propila.

V Hostějově bylo založeno volné sdružení hospodářů jako tzv. Zemědělské strojní družstvo, které získalo na poukaz první traktor v okrese Kyjov. Z dotace byla zbudována družstevní prádelna, obec se měla čile k světu. Za pomoci odborníků byly postaveny první dvě přehrady ve středu obce a započala se tím významná etapa likvidace obecní strže. Byl zaveden obecní rozhlas, veřejná telefonní stanice u Sehnalů znamenala spojení se světem, možnost přivolat lékaře, vyřídit mnohé bez větších časových ztrát.

Při reorganizaci okresů byl Hostějov převeden v r. 1949 spolu s Medlovicemi a Újezdcem z okresu Kyjov do okresu Uherské Hradiště v nově vzniklém kraji Gottwaldov. Mezi nejvýznamnější události 50. a 60. let v Hostějově patří především budování kanalizace r. 1951, zřízení první autobusové linky jezdící každodenně v 7 a 16 hodin-to bylo roku 1956, založení JZD 17. listopadu 1957 a především začátek stavby kulturního domu místními občany v roce 1959.

Jak šel čas a měnila se doba, docházelo ke slučování malých obcí. Hostějov tehdy ztratil nejen samostatnost, ale na více než 8 let i jméno – od roku 1960 do r. 1969 se po spojení s Újezdcem a Medlovicemi jmenoval Rozkvět III.

Po znovuzískání samostatnosti nastala v Hostějově nová etapa budování: zpevňovaly se a rozšiřovaly silnice, stavěly opěrné zdi, byla dokončena stavba požární sbrojnice, modernizovalo se veřejné osvětlení, byla přistavena část kulturního domu za 95000Kčs(1972) rekonstruovala se telefonní síť – v obci bylo již 5 linek.

1.července 1980 však Hostějov svou samostatnost opět ztratil – byl sloučen s obcí Osvětimany na celých 10 let.

Poté opět nastala snaha o rozkvět vesnice – vybudoval se vodovod, obce byla plynofikována, v rámci finančních možností opraveny komunikace, kaplička i veřejná prostrantví.

V posledních letech je v obci i více kulturních událostí – pořadá se nejen tradiční Štěpánská zábava, ale i akce spojené s členstvím Hostějova v Mikroregionu Buchlov či setkání rodáků a programy pro děti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hostějov (obec) Uherské Hradiště



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)