Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Němčí (obec) [8199]



Obec Horní Němčí se nachází v pohraniční části jihovýchodní Moravy, na úpatí Velké Javořiny. Osada Němčí byla založena pravděpodobně v polovině 13. století, první písemný doklad o její existenci je z roku 1261. V současnosti má obec 850 obyvatel a nachází se v ní více než 380 rodinných domů. Dominantou obce je kostel sv. Petra a Pavla z 18. století, který je řazen mezi kulturní památky. V obci je rovněž zachováno několik typicky lidových staveb.

Horní Němčí leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a v jejím katastru se nachází několik chráněných lokalit, např. přirodní rezervace Drahy, která je známá výskytem vzácných vstavačů a orchidejí. Obec je obklopena krásnou přirodou, a vedou z ní četné turistické stezky.

Obec byla s největší pravděpodobností založena v polovině 13. století. Toto území vlastnil představitel rodu Hrabišiců – Boreš z Rýzmburka, který kolonizoval neosídlené území kolonisty cizího, především německého původu. Ovšem drobné archeologické nálezy nasvědčují, že toto území bylo pravděpodobně obydleno již daleko dříve, předtím než sem byli přizváni němečtí kolonisté. První písemnou zmínkou o naší obci je Zakládací listina cisterciáckého kláštera ve Vizovicích z roku 1261, ve které je uvedena jako jedna z hranic darovaných statků - "Nemtschi potok". Za dlouhá staletí nadvlády šlechty se v pestré historii vystřídalo v obci 22 šlechtických rodů, nejdéle z nich Liechtensteinové a následkem majetkových poměrů obec patřila ke čtyřem panstvím a šesti statkům.

Nejstarší názvy obce byly jen ve zkráceném tvaru ("Němeč", "Němči", "Nemtschi", "Nempczi") a původcem tohoto názvu bylo s největší pravděpodobností osídlení kolonisty právě německého původu. Teprve v dalších stoletích se vyskytuje i s podobou slova horní ("hornye Niempcie", "horni Njemczy", "Horni Niemčzi", "Horni Niemc"), pravděpodobně pro upřesnění polohy osady – horní a dolní němci. V dalším vývoji ale dochází ke sloučení obou výrazů a název se objevuje ve zkrácené podobě ("Hornonemczy", "Horniemtz", "Horniemtsch", "Horněmeč"). Nejznámější zkrácenou podobou názvu jest Horněmčí, které bylo užíváno až do roku 1923, kdy byl úředně zaveden název Horní Němčí. Ovšem v lidové mluvě se i nadále setkáme s používáním zjednodušené formy názvu obce "Horněmčí". Za doby nesvobody v letech 1939 až 1945 používán název - "Ober Niemtsch".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Němčí (obec) Uherské Hradiště



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)