Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Střelná (obec) [7993]



Obec Střelná leží na moravsko-slovenské hranici v Lyském průsmyku.Ten odděluje Bílé Karpaty na jihu od Javorníků na severu.První písemnou zmínku o existenci obce se podařilo nalézt ve Slovenském státním archivu v Bytči. Je psána ve formě svědecké výpovědi o hranicích mezi panstvím lednickým a brumovským, ze dne 9. září 1479. Tímto však není vyloučena ani dřívější možnost nějakého omezeného osídlení v době pobytu římských vojsk v Trenčíně. Existuje domněnka, že již tenkrát byl průchod přes Lyský průsmyk hlídán z Příkrého vrchu nad průsmykem.

Název obce jednoznačně vystihuje její strategický význam při plnění obranné funkce Moravy před nájezdy Tatarů a Turků. Že své jméno nosí Střelná oprávněně i mírových dobám podtrhuje skutečnost, že téměř na hranici se Slovenskou republikou je v plném provozu střelnice bývalé Zbrojovky Vsetín, mající i nyní velký strategický význam při zkoušení moderních zbraní. Poloha obce je strategická i z pohledu dopravy. Ještě donedávna zde fungoval jeden z nejvytíženějších hraničních přechodů se Slovenskou republikou a prochází zde i významný železniční tah na východ. Dominantou obce je kostel zasvěcený Panně Marii Nanebevzaté, jehož základní kámen byl položen v roce 1968. Raritou je, že jeden střešní okap odvádí povrchové vody do potoka ústícího do Váhu a voda z druhé strany střechy teče do Bečvy.

Po celý rok žije obec čilým kulturním životem. Za již tradiční lze považovat akce jako plesy občanských sdružení fungujících v obci,dětský karneval,fašank s voděním medvěda, košt slivovice,pletení korbáčů,slet čarodějnic, poutˇ, dožinky, mikulášská obchůzka atd. Mezi nejvýznamnější památky v obci patřily dřevěné chalupy z nichž se jich dochovalo málo - dřevěná zvonice z roku 1727, chalupa č. p. 18 se stodolou, seníky. Původní zvon z dřevěné zvonice je umístěn ve věži kostela (1727).Přírodní památkou je památná lípa z konce 17.století. Zajímavostí obce je železniční tunel z roku 1937 na trati Horní Lideč -Púchov.Tato tratˇbyla nazvána „Tratí Československé vzájemnosti".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Střelná (obec) Vsetín
obec, osada Střelná (část obce) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)