Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Loučka (obec) [7977]



Vesnický sídelní útvar Loučka zahrnuje územní obec Loučku a Lázy. Obec Loučka leží v nadmořské výšce 410 m jihozápadně od Valašského Meziříčí, směrem do Bystřice pod Hostýnem. Název je odvozen ze staročeského lúka, louka, což znamená „travnaté místo v lese“. Nejvyšším vrcholem kopcovitého terénu je Hradiště s nadmořskou výškou 605 m, na kterém kdysi stávalo raně středověké sídlo. Nedaleko za obcí pramení potok Loučka, který u bývalého mlýna přibírá z pravé strany Podolský potok. Vedle mlýna se rozprostírá rybník o rozloze asi 5000 m2,  který je soukromým vlastnictvím. 
      První písemná zpráva o Loučce pochází z roku 1307. Obec byla samostatným lenním statkem olomouckých biskupů. V roce 1803 koupil Loučku od Leopolda z Lamberka Jan Nepomuk Mohrweiser, který je považován za jednoho z nejvýznamnějších majitelů loučského panství, rodákem z Kostnice. Jeho zásluhou byla zřízena pod vrcholem Hradiště studna, která zásobovala vodou pomocí dřevěného potrubí panský dvůr.
      Roku 1826 postavil  na místě dnešního hřbitova hrobku s pěknou kaplí. V roce 1871 byl velkostatek Loučka vymazán z lenního svazku. V polovině 18. stol. byl postaven vrchnostenský zámek a farní kostel Krista Dobrého Pastýře. V roce 1878 byla v obci zřízena škola. Do 1. světové války se na statku vystřídalo 5 majitelů.
      V roce 1918 se majitelem velkostatku stal Tomáš Baťa.  Za  jeho působení, po velkých obtížích, byl vybudován vodovod z Mikulůvky. Počátkem 20. století založil J. Matocha nevelkou továrnu na výrobu pleteného zboží, do roku 1900 byl v obci i pivovar, který náležel velkostatku, v roce 1905 byla zprovozněna okresní silnice z Loučky do Podolí a Lázů.
      Po smrti Tomáše Bati v roce 1933 se stala majitelkou jeho žena Marie Baťová.V době fašistické okupace bylo uvězněno v koncentračních táborech 5 osob, z nichž se dvě nevrátily. V okolí Loučky operovala partizánská skupina. Obec byla osvobozena 7. května 1945. V 70. letech byla vybudována obcí druhá větev vodovodu v akci "Z", který byl předán Vodovodům a kanalizacím. Svaz zahrádkářů postavil kulturní dům a budovu na zpracování ovoce - moštárna. Vybudováno bylo nákupní středisko, mateřská škola, jídelna Základní školy, později tělocvična, nové oplocení hřbitova a v roce 1999 byla zplynofikována obec.     
      Po roce 1999 byl synovi Tomáši Baťovi navrácen majetek. Ten nechal provést demolici zámku a postavil venkovské sídlo o něco menší než původní a upravil park v jeho okolí. 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dlouhá Loučka (obec) Olomouc
obec, osada Studená Loučka (osada) Šumperk
obec, osada Loučka (obec) Olomouc
obec, osada Loučka (obec) Vsetín
obec, osada Dlouhá Loučka (obec) Svitavy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)