Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Leskovec (obec) [7972]



Leskovec leží v údolí říčky Senice, asi 6 km jižně od bývalého okresního města Vsetín ve Zlínském kraji. Na západ od obce se rozkládají Vizovické vrchy, východním směrem začíná hřeben Javorníků, ležící v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Obcí prochází silnice a dvoukolejná železniční trať, spojující Moravu se Slovenskem. Nejvyšším místem v katastru je vrch Petrášov s nadmořskou výškou 591 m, asi třetinu katastru obce pokrývají lesy.

 

Proč právě Leskovec? Jméno naší obce pochází od slova "léska" či "líska" - neboli ves, založená v lískovém porostu. Původ jména je vyjádřen i na obecní pečeti z r. 1748, kde je znázorněna lísková ratolest s lískovým ořechem. V průběhu staletí se v různých písemných dokladech uvádí jméno obce v mnoha obměnách:

Lestzna (1361), Lescowecz (1363), Leschow (1367), Leskovec (1481), Lijskowecz (1578), Leskowecz (1670), Leskowetz (1718), Leskowetz (1751, 1846), Leskowietz (1872), Leskovec (1846, 1872)

První zmínka o Leskovci (Lestzna) pochází z roku 1361. V té době docházelo ke sporům o hranice území cisterciáckého kláštera ve Vizovicích s jeho sousedy, ale klášter své vlastnické právo k Leskovci uhájil. Po zániku kláštera se Leskovec spolu s okolními obcemi stal od r. 1575 majetkem brumovského panství, které patřilo Zdeňkovi Kavkovi z Říčan. Za třicetileté války "proslavil" Leskovec Macek Ondra Jedlička, syn zdejšího fojta. Tento zbojnický hejtman se svou tlupou loupil v okolí Olomouce. Tam byl také zajat, souzen a v roce 1638 popraven. Vpád tatarských a tureckých vojsk vedl roku 1663 ke zpustošení nejen Leskovce, ale i vesnic v širokém okolí. V roce 1673 přešly obce k panství vsetínskému a v něm setrvaly až do rozpadu vrchnostenské soustavy a přeměny původních panství na velkostatky a statky.

Leskovec je vyznačen také na známé mapě J. A. Komenského z roku 1627. Její autor se však dopustil chyby, když ves umístil na mapě jižně od Polanky. Většina obyvatel obce byla již v 18. století převážně protestantského vyznání. Po vydání Tolerančního patentu císaře Josefa II. se leskovečtí protestanti stali členy evangelického sboru ve Vsetíně. V polovině 19. století zde byla zřízena soukromá evangelická škola reformované konfese, pro kterou byla roku 1892 postavena zděná budova. Ta se stala po rozšíření a důkladné rekonstrukci změnila na dnešní Základní školu. V roce 1900 bylo v Leskovci 485 evangelíků a 7 katolíků, roku 1930 bylo evangelíků 579 a katolíků 12. V roce 1954 se evangelický sbor v Leskovci osamostatnil a v letech 1960 - 63 byl v obci postaven sborový dům.
 
Hlavním zdrojem obživy obyvatel bylo až do začátku 20. století hospodaření na nevelkých zemědělských usedlostech a domácká výroba dýmek, provazů a později vysekávání kůže pro Baťovu obuvnickou továrnu. Z naší obce byla do rožnovského Valašského muzea v přírodě přemístěna hoferská chalupa jako ukázka obydlí nejchudší valašské společenské vrstvy. Chalupa byla postavena v polovině 19. století. V její malé jizbě bydlelo na přelomu 19. a 20. století po čtyři roky šest lidí najednou. 
 
V období první republiky se začal rychle rozvíjet elektrotechnický a strojírenský průmysl v nedalekém Vsetíně, kde získala práci řada občanů Leskovce. Provoz na nově vybudované železniční trati Vsetín - Bylnice byl zahájen 21.10.1928 a od té doby má Leskovec železniční spojení do českého vnitrozemí i na Slovensko. V období hospodářské krize byli postiženi zemědělci i tovární dělníci: v roce 1931 bylo v obci bez práce 35 osob a v následujícím roce už 62 lidí. Částečnou úlevu v těžkém období poskytla stavba druhé koleje na železniční trati. Hospodářská situace se zlepšila zahájením výroby v nově vybudované Zbrojovce Vsetín těsně před 2. světovou válkou. Přímo v obci byly za první republiky nejvýznamnějšími stavbami regulace potoka Senice (1932) a elektrifikace obce v r. 1937. 
 
 
Od podzimu 1944 občané Leskovce aktivně pomáhali partyzánským skupinám, které byly součástí 1. čs. partyzánské brigády Jana Žižky. K největší tragedii došlo 3. dubna 1945, kdy při německém přepadu partyzánského úkrytu přišla o život celá rodina Jana Juříčka. Tragedii v Juříčkově mlýně připomíná památník, zřízený na místě vypálené usedlosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Leskovec nad Moravicí (obec) Bruntál
obec, osada Leskovec (obec) Vsetín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)