Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zduchovice (obec) [7949]



Obec Zduchovice leží 16 km jihovýchodně od Příbrami v malebném koutě středního Povltaví. První historická zmínka o ní je z roku 1045, kdy kníže Břetislav daroval 3 lidi ze samoty Zduchovice Klášteru Břevnovskému. Jměním Kláštera Břevnovského byly Zduchovice až do roku 1270, kdy je získal král Přemysl Otakar II. a připojil je ke hradu

Kamýku, k němuž náležely až do roku 1579. Tvrz ve Zduchovicích postavena až v 16. století za Vojkovských z Milhostic. V roce 1741 přestavěna na zámek s kaplí sv. Norberta. V té době již byly Zduchovice majetkem kláštera Strahovského, který je měl v držení od roku 1682 až do roku 1926.

V současnosti mají Zduchovice 274 obyvatel. Je zde obchod, hostinec, pěkné sportovní a dětské hřiště a jezdecký areál společnosti La Bohéme. Zde se v průběhu roku konají jezdecké soutěže v parkurovém skákání, hippoterapeutické víkendy a prázdninové tábory pro děti. K obci patří také chatová osada Žebrákov s hotelem Vltavín a 160 rekreačními chatami, které lemují levý břeh řeky Vltavy v úseku mezi Orlickou a Kamýckou p řehradou.

Krajina kolem Zduchovic je jako stvořená pro turistiku. Okolní kopce poskytují široký a daleký výhled na nádhernou krajinu Povltaví, četné lesy lákají houbaře a blízká Vltava rybáře. Necelé 2 km pod hrází Orlické přehrady se Vltava obloukovitě zatáčí a vytváří tvar podkovy, po němž dostal tento vltavský kout i jméno. Nad vnější stranou Podkovy se zvedají skalnaté svahy, které patří do katastru Zduchovic. Skalnatému hrotu asi 200 m nad řekou, jimž skály vrcholí, se říká Altánek. Z něho je úchvatný pohled na střední Povltaví. Za shlédnutí stojí také zřícenina hradu Kamýk (nazýván také Vrškamýk nebo Hunec) vzdálená 2 km východně od Zduchovic. První doložená zmínka o hradu pochází z roku 1236 z nejvýznačnějších českých hradů. Svůj význam ztratil, když Karel IV. dostavěl Karlštejn. Jako pustý se uvádí roku 1569.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zduchovice (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)