Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Svaté Pole (obec) [7928]



Obec s krásným jménem najdete přibližně 3 km jihovýchodně od města Dobříš v blízkosti malebného Svatopolského rybníka. Pod Svaté Pole spadá ještě osada Budínek, kde nalezneme krásnou kapličku, o kterou se starají místní obyvatelé.

První písemnou zmínku nacházíme již v 10. století. Zajímavé jméno vsi odkazuje na místní historickou událost, kdy byla na zdejším hřbitově vysypána prsť ze Svaté země. Na základě tohoto aktu se ve Svatém Poli nechávali pohřbívat nejen místní, ale i lidé ze širokého okolí.

Ač jméno odkazuje na místo posledního odpočinku, ve Svatém Poli to naopak žije. Místní Sbor dobrovolných hasičů byl založen už roku 1900, jeho nejslavnější doba ale začala až o 90 let později, když začal vyhrávat jednu hasičskou soutěž za druhou. Hasiči pořádají akce pro místní občany a velmi výrazně se podílí na obecním životě.

Přírodní dominantou je zde rybník Pařezitý s okolními mokřady, které jsou chráněné od roku 2009. Dominantou historickou je pak bezpochyby kostel sv. Alžběty Duryňské, obklopený již zmíněným „posvěceným“ hřbitovem. Naproti kostelu stojí historický roubený dům. Dále zde najdeme faru a boží muka zasvěcená svatému Rochovi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Svaté Pole (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)