Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Smolotely (obec) [7923]



Obec Smolotely se nachází v okrese Příbram poblíž hráze vodní nádrže Orlík. Ve zkoumaném území se nacházejí obce Smolotely, Smolotelky a Draha a významné poutní místo Maková hora. K zámku ve Smolotelech ještě patří blízké (již nefunkční) mlýny a pila.

Celá lokalita se nachází v průměrné nadmořské výšce 494 m n.m. Nejvyšší vrchol je zde Maková hora (565 m n.m.), dále je zde Calta (479,6 m n.m.), Chlumek (486,2 m n.m.) a Čihátko (460,6 m n.m.).

Proudí zde také dva potoky. Kousek za hranicí zkoumané lokality pramení Viniční potok, protéká Smolotely a poblíž Smolotelek, kde se o kousek dál vlévá do silnějšího Líšnického potoka. Ten, již silný, protéká Drahou. Za Drahou se spojuje s Viničním potokem a teče až do vodní nádrže Orlík. Nachází se zde i malý pramen (cca 100 m nad Smolotelkami), ze kterého ale nevzniká žádný potok. Voda pravděpodobně teče v podzemí – na návsi ve Smolotelkách je mokrá strouha. Jezera se zde nevyskytují, jen několik malých rybníčků. Bylo zde více rybníků, některé ale v průběhu let zanikly. Východně od Smolotel je patrný potok, který napájel jeden z rybníků, bohužel ale vyschl a stáhl se do podzemí.

V podloží se nachází převážně granodiorit a ortorula. Nedaleko od vrcholu Makové hory se je jejich rozhraní, poblíž kterého vznikaly zlaté žíly a ložiska gabra. Vzniklo několik pokusných štol ve třech různých časových obdobích, v každém se těžilo jen chvíli, protože vždy došly finance. Nacházelo se zde i jedno rýžoviště, ale to nebylo nijak významné. Na poli severně od zemědělského družstva se nachází velmi vzácná červená žula, která se vyskytuje jen na několika místech na světě.

Poblíž zkoumané lokality se nacházelo několik hradišť, ale první zmínka o obci Smolotely pochází z roku 1336. Nacházel se zde trh se smolou (díky tomu sem byla zavlečena borovice lesní, která je bohatá ne mízu), která byla pravděpodobně požívána na vojenské účely. Smolotely i okolní vsi pak jen rostly a rozšiřovaly se.

V centru obce Smolotely stojí barokní zámek, který byl přestavěn z původní tvrze za vlády Chanovských z Dlouhé Vsi. Za vlády tohoto rodu byl v letech 1719–1722 postaven i barokní kostel na Makové hoře, údajně společně s klášterem, ve kterém žili bosí karmelitáni. Dnes je kostel na Makové hoře využíván minimálně, mše se konají jednou měsíčně a mezitím je kostel zamčený. Zámek patřil před začátkem 2. světové války židovské rodině, jejíž jedna část uprchla do Ameriky a část druhá, která odmítla utéct, zemřela v koncentračním táboře. Za války zámek zabrala německá armáda a zřídila si zde malé velitelství. Po válce zámek zabavili komunisti, ale nebyl moc využíván, bylo zde zařízeno malé kino a na chvíli i hospoda. Dál se zámek nepoužíval a jen chátral. Přestaly se používat i mlýny, pouze pila funguje dodnes. Dnes mají Smolotely asi 217 obyvatel, vlastní úřad, poštu a faru v Milíně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Smolotely (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)