Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sedlčany (město) [7920]



Sedlčany jsou městem středního Povltaví s 8.000 obyvatel, položené asi 60 km jižně od Prahy, na pravém břehu řeky Vltavy.

První zmínky o vzniku města jsou z 11. století. Ve středověku byly Sedlčany hospodářským a správním střediskem tehdejšího Vltavského kraje. Úlohu města zdůrazňoval i raně gotický kostel sv. Martina.

V době husitské se městečko jako součást dominia Oldřicha z Rožmberka ocitlo mezi protivníky husitského Tábora. V 16. st. proslulo město výrobou kvalitního sukna a vařením piva, kvetl obchod s obilím, sladem a solí. Současně se rozvíjel bohatý kulturní život. Ve městě byla latinská škola, při kostele působilo literátské bratrstvo, které si pořídilo bohatě zdobené kancionály (nejznámější tzv. Krčínův). Slavný rybníkář Jakub Krčín získal Sedlčany z rukou Rožmberků r. 1580 do svého vlastnictví. Od 17. století živořily Sedlčany pod vrchnostenstvím Lobkowiczů.

V době pobělohorské měla svůj původ slavnost "ROSA". Připomínala událost z husitské revoluce, kde údajně měli sedlčanští měšťané porazit husity. Slavnost byla zrušena v r. 1789 jako protireformační akce nezdůvodněná historickou vědou. Bylo pochybné oslavovati vítězství nad Žižkou v r. 1420, který údajně nikdy porážky neutrpěl. V r. 1990 byla tradice oslav obnovena a každoročně jsou v měsíci červnu pořádány "Městské slavnosti ROSA". V rámci slavností, které jsou částečně stylizovány do husitské doby, předvádějí divadelní ochotníci dramatizaci pověsti "ROSA" v plenéru na náměstí. Kromě divadelního představení bývá pořádán historický průvod městem, středověké trhy apod.

V současné době jsou Sedlčany dějištěm mezinárodních akcí - Sukovy Sedlčany, Sedlčanská kotlina (autocross, rallycross) a mistrovství světa v kvadriatlonu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Sedlčany (město) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)