Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Radětice (obec) [7914]



Vznik Radětic se předpokládá ve 13. století, neboť první písemné zprávy o Raděticích jsou z roku 1298. Půdorys obce tvoří staroslovanský kruh, teprve v pozdějších letech, jak přibývalo obyvatel, se obec protáhla a uvnitř původního kruhu byla postavena pastouška a další čtyři usedlosti. Objekt čp. 1 je původní manský statek, později rozdělený na menší usedlosti. Toto manství bylo lénem Karlštejnským. Radětice měly starověké osídlení, což dokládají archeologické nálezy, na vrchu Stráž byl nalezen bronzový poklad o váze 7,5 kg. Na poli mezi Raděticemi a Palivem jsou prastaré opuštěné štoly, zřejmě na železnou rudu. V těchto místech došlo v roce 1927 k propadu a na jeho zavezení bylo třeba 140 povozů zeminy.  

K dalšímu propadu došlo v 80. letech 20. století. Tenkrát se jednalo o propad velikosti 1 x 1 m.  Poslední propad se objevil v červenci 2006. Tento propad se nacházel kousek od osady Palivo. Propad byl hluboký 9 m, na dně byly 3 m vody. Kruhovitý propad měl průměr cca 5 m. Propad zlikvidoval Obvodní báňský úřad Kladno, pod jehož správu naše obec patří. Na východní straně Siliny se nachází slovanské pohřebiště z 9. století. V letech 1953 - 55 zde proběhl archeologický výzkum s vynikajícími výsledky evropského významu. Tento prostor byl prohlášen za archeologickou památku, která byla později v zájmu armády zrušena. Předmětem dalšího výzkumu byly pece na tavení kovů v lokalitě Luh, kde v letech 1596 - 57 proběhl neméně úspěšný výzkum činnosti našich prapředků. 

V obci žije v současné době 146 obyvatel, včetně osady Palivo. Tato osada byla připojena k obci v roce 1953. Z doložených údajů se počet obyvatel pohyboval takto:


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radětice (obec) Tábor
obec, osada Radětice (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)