Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Petrovice (obec) [7906]



Obec Petrovice u Sedlčan leží v malebném kraji na pravém břehu Vltavy mezi městy Milevsko a Sedlčany v oblasti nazývané "Čertova hrbatina". Samotné Petrovice jsou posazeny do mělké kotliny (450 m n.m.) ze všech stran obklopené kopci a návršími. Nejvyšší je Kozlov (709 m n.m.).

Za dávných dob rozkládaly se tu všude v dalekém okolí samé lesy, husté, místy močálovité, v nichž žilo hojně divoké zvěře. Dosud se zachovaly staré názvy pozemků: "V turovech, Vlčí loch, Vlčí jáma, Liščí vrch, V laňkovech, Oslíkovy". Zdejšími lesy vedla od nepaměti cesta, jež spojovala starobylé Sedlčany s neméně starobylým Milevskem. Podle pověsti stávala u této důležité cesty, kde je nyní Krbcův hostinec čp. 16, dřevěná krčma a vedle ní kovárna, prý první stavení v Petrovicích. Tu se zastavovali pocestní, ať to byli obchodníci nebo zbrojnoši. Sem přišli vladykové Petr a Obiden, bratři. Vykáceli se svým lidem část lesů, které dostali od knížete českého, udělali z nich pole a založili dvory pro sebe a pro svou čeleď. Petr v nynějších Petrovicích, Obiden v nynějších Obděnicích. Kdy se tak stalo, nevíme, ale uvážíme-li, že vladykové Petr a Obiden se podepsali r. 1183 jako svědci na darovací listině vydané českým knížetem Bedřichem klášteru v Plasích na Karlovicku, jistě stála jejich sídla, podle nichž se psali z Petrovic a Obděnic, již před rokem 1183, tedy buď v prvních letech 12.stol. nebo snad ještě dříve.

První písemná zmínka o Petrovicích je z roku 1219. Záhy po založení osady stál v Petrovicích kostel, který se r. 1350 připopmíná mezi farními v děkanátu vltavském. V roce 1386 založil Petr z Petrovic jménem svým a jménem strýce Všecha z Petrovic kapli sv. Václava pod zvonicí, která stojí opodál kostela.

V 16.století byly Petrovice majetkově rozděleny na tři části - k Zahrádce, k Orlíku a k majetku pánů z Rožmberka. Od roku 1953 vládl panstvím petrovickým Jindřich Doudlebský z Doudleb, který se také psal podle nového sídla "seděním na Petrovicích". V roce 1601 koupil velkou část Petrovic rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Zemřel asi r. 1604 a je prý pochován v Obděnicích, kde má svůj náhrobek a jehož rodu patřily do r. 1628.

Do roku 1644 patřily Petrovice Rytterům z Grosotynku, dále Jindřichu Ferdinandovi Hlaváčovi z Vojenic (do r. 1649). Od roku 1650 náležely Petrovice Přibíkovi Jenšíkovi z Újezda a jeho manželce Lidmile Kateřině, roz. z Talemberka. Tito manželé vynikali jako horliví katolíci. Přibík Jeníšek založil v Březnici kolej jezuitskou, na vydržování koleje věnoval 22.000 zl. rýn. tím způsobem, že postoupil jezuitům statek petrovický. Tak jezuité z Březnice stali se od r. 1650 majiteli Petrovic. V nedalekých Krašovicích si jezuité zřídili nové sídlo, při němž měli kapli a hospodařili tu.

V r. 1666 koupili od jezuitů březnických Petrovice. Nutno spravedlivě přiznat, že zdejší jezuité byli mírnou a shovívavou vrchností a vzornými hospodáři. V posledních letech 17. století přeložili své sídlo z Krašovic do Petrovic. Vystavěli si tu dvě rezidence. Jednou z nich, jíž se říkalo velká rezidence, je nynější zámek, kde sídlí obecní úřad. Druhá, zvaná malá rezidence stojí na náměstí poblíž kostela. Je to jednopatrové stavení, z jehož taškové střechy uprostřed vysoko ční zděná věž, přikrytá baňatou, šindelovou střechou a ozdobená v rozích z každé strany dvěma palisandry.

V rukou jezuitů zůstaly Petrovice plných 123 let až do roku 1773, kdy císař Josef II. zrušil jejich řád, zvaný Tovaryšstvo Ježíšovo. Petrovice se dostaly studijnímu fondu, který poplužní dvory rozprodal selským lidem. Petrovický statek s jezuitskou rezidencí koupil r. 1806 svobodný pán Jan Václav Bechyně z Lažan, od něj r. 1812 svobodný pán Arnošt Fleissner z Ostrovic, v r. 1813 hr. Jiří z Oppersdorfu. Potomci hr. Jiřího z Oppersdorfu prodali statek rytíři Vladimíru Zhorskému ze Zhorze a z Kronberka, který pojal za manželku Odonu, roz. Dohalskou z Dohalic. Zhorský nově upravil zámek r. 1887 a přistavěl k němu po stranách hranaté a zubatým cimbuřím zdobené věže.

Po smrti Zhorského r. 1893 zdědila statek vdova Odona Zhorská, která jej v r. 1910 rozprodala zdejším zemědělcům. Ponechala si lesy, rybníky a zámek s parkem. Bývalou "malou" rezidenci jezuitskou koupil místní obvodní lékař MUDr. Jos. Abraham a přestavěl ji v r. 1935 zevně i uvnitř na moderní obytný dům. Do Petrovic přísluší domovským právem rodina známého českého loutkáře Štaubrta, který s loutkářem Kopeckým býval šiřitelem pěkných divadelních her po našem venkově. V Krbcově hostinci čp. 16 se narodila 11.června 1805 Anna Chadimová, provdaná Slezáková, vynálezkyně polky.

Petrovice byly 23.prosince 1898 povýšeny na městys a byl jim přidělen městysový erb: "Na modrém damaskovaném štítu leží křížem přes sebe dva zlaté klíče. Na hořejším okraji štítu spočívá stříbrná koruna zděná s pěti zuby".

V Petrovicích je od r. 1869 poštovní úřad, četnická stanice byla zřízena v r. 1880. První vodovod na pitnou a užitkovou vodu z lučních pramenů poblíž Mandelce byl vybudován v r. 1901, v r. 1974 napojen nový zdroj od Týnčan. Elektrický proud byl do Petrovic přiveden v r. 1932, nová mateřská škola byla dána do provozu r. 1978, v r. 1980 otevřeno nové nákupní středisko Jednota na náměstí, v r. 1981 byla dokončena nová požární zbrojnice, v r. 1990 dána do provozu čistička odpadních vod, v roce 2001 zahájila provoz nová "protiradonová" škola. Od roku 1990 dochází k výraznému rozvoji soukromého podnikání. Obchodní síť a síť služeb doznává potřebného rozšíření. V Petrovicích a Týnčanech je postavena pila. Téměř každá služba je nyní na petrovicku dostupná.

Použitá literatura Sedlčansko, Sedlecko a Voticko - Čenek Habart


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Petrovice (městská část) Liberec
obec, osada České Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice (osada) Jeseník
obec, osada Petrovice (obec) Bruntál
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Labem
obec, osada Petrovice (obec) Hradec Králové
obec, osada Petrovice u Karviné (obec) Karviná
obec, osada Petrovice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Petrovice u Sušice(obec) Klatovy
obec, osada Petrovice (obec) Blansko
obec, osada Petrovice I (obec) Kutná Hora
obec, osada Petrovice II (obec) Kutná Hora
obec, osada Velké Petrovice (obec) Náchod
obec, osada Hraničné Petrovice (obec) Olomouc
obec, osada Praha - Petrovice (městská část) Praha hl.m.
obec, osada Petrovice (obec) Třebíč
obec, osada Petrovice (obec) Příbram
obec, osada Petrovice (obec) Rakovník
obec, osada Petrovice (obec) Znojmo
obec, osada Petrovice (osada) Jihlava
obec, osada Petrovice (část obce) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)