Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nová Ves pod Pleší (obec) [7894]



První písemná zmínka je z roku 1304. V dřívějších dobách se zde dobývalo zlato. Místa po těžbě jsou v Pleši dosud patrny. Obec Nová Ves pod Pleší se nachází v blízkosti zalesněné hory Pleš vysoké 490 metrů. Od toho pochází také její název. 

Roku 1842 byla postavena kaplička se zvoničkou zasvěcená svatému Janu Nepomuckému. U dolejšího rybníka je stará roubená chalupa čísla popisného 18 s pavlačovým zápražím. Z této části obce Na Malé Straně vede cesta ke Kapli Malá Svatá Hora. Po pravé straně u rybníčku za obcí roste nedaleko památný buk lesní a další chráněné stromy, babyky, jsou mezi vlakovou zastávkou a Závistí. Středem obce byla v roce 1881 vysázena kaštanová alej. Lípy Svobody byly zasazeny v roce 1918 nedaleko křížku u rozcestí k nádraží a na návsi, kde byl také postaven pomník k uctění památky padlých v první světové válce.V lese nedaleko sanatoria je pomník Národní muka, který byl postaven na paměť utrpení českého národa. Jedná se o památku, která rozhodně stojí za shlédnutí. Směrem k obci Zahořany je v lese, na rozcestí pěti cest, pomník svatého Václava. Zajímavostí je také jedna z cest směrem k východu, nazývající se hladová. Stavěla se totiž v době nezaměstnanosti. Pomník svatého Václava dal postavit doc. MUDr. Svatopluk Basař a vysvětil ho významný český katolický duchovní teolog, historik umění a kardinál ThDr. Josef Beran, který je pochován ve Vatikánu.  

Zdejší škola, postavená byla v roce 1883, se dočkala v roce 2003 oprav a dnes patří mezi nejhezčí v širokém okolí. Následně se podařilo postavit i školní tělocvičnu a hřiště. V blízkosti školy je obecní úřad s matrikou a obřadní síní, knihovna, Česká pošta i lékařská ordinace. Jak již bylo napsáno, žije zde 915 obyvatel. Toto číslo se však neustále mění, neboť stále probíhá nová výstavba. Návštěvníky potěší, že se při návštěvě Nové Vsi pod Pleší mohou ubytovat v Sokolovně či dvou restauracích, ve kterých se také mohou občerstvit a najíst. Dobře zásobené a otevřené i v neděli jsou dva obchody s potravinami. Součástí obce je známé Sanatorium na Pleši. Pozemky daroval majitel dobřišského zámku, kníže Colloredo-Mannsfeld s chotí, kterému tyto lesy náležely. Stavba byla započata 6. 12. 1908 a ukončena v roce 1916. Zajímavostí je, že celý areál vznikl jako první lůžkové sanatorium pro léčbu TBC a plicních chorob v Čechách. Zdravotnické zařízení v současnosti poskytuje chirurgické, interní, onkologické, pneumologické, urologické, rehabilitační a další služby. Pacienti využívají možnost pobytu na zdravém vzduchu v krásném parku, který areál obklopuje.

Návštěvníky určitě potěší, že je okolí obce doslova protkáno turistickými trasami a cyklostezkami. Při návštěvě Nové Vsi pod Pleší se také mohou ubytovat v Sokolovně či dvou restauracích, ve kterých se také mohou občerstvit a najíst. Dobře zásobené a otevřené i v neděli jsou dva obchody s potravinami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nová Ves pod Pleší (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)