Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nechvalice (obec) [7891]



Osada Nechvalice vznikla  asi v 10. či 11. st., kdy se zde usadil zeman Nechval.   Z doby před rokem 1370 se uvádějí jako majitelé Diviš, Přibík a Vavřinec.  Roku 1378 byl vlastníkem Nechvalic Diviš. Po jeho smrti převzali majetek   jeho synové Soběhrd a Bohuslav řečený Žáček. Ve 14. století patřila obec bratřím  Rackům z Chválova a za další majitele jsou pokládání rytíři z Nechvalic. Jako poslední rytíř se připomíná Diviš z Nechvalic, který prodal veškerý majetek, tj, tvrz, dvůr, ves, kaplanství, polovinu poplužního dvora v Libčicích, ves Mokřany, Hodkov, Mezný, Bratřejov a Bratříkovice Václavu a Ladislavu Popelům z Lobkowic z na Vysokém Chlumci. Ti dosadili na opuštěnou tvrz rychtáře a dědičně mu dali 100 korců pozemků. Lesy a rybníky připojili ke svému chlumskému panství, pole  propůjčovali za plat robotníkům.

Mezi nejznámější rychtáře patřil rod Nováků, který vynikal svou krutostí a ziskuchtivostí. Původní tvrz stávala na návrší nad potokem, na němž vznikl postavením hráze rybník Pilík. Tvrz byla v pozdějších letech rozbořena a zachoval se z ní jen klenutý sklep. V roce 1771 postihly Nechvalice velký hlad a bída. V průběhu času patřily Nechvalice k Českobudějovickému kraji, pak ke kraji  Pražskému, nyní spadají do Středočeského kraje. Historické spisy obce se údajně ztratily za husitských bouří.Existuje však            

Pamětní kniha 1793-1799 a určitým zdrojem informací o minulosti je Kopiář patentů panovnických a konsistroriálních 1853-1870. Největší památkou obce je kostel sv. Mikuláše, pocházející z roku 1350. Původně byl kostel postaven v románském slohu, později však byl přestavěn ve slohu gotickém. Kostelní věž zůstala románská, hlavní oltář je gotický a nalezneme na něm tři obrazy: sv. Mikuláše, sv. Ludmily a sv. Václava, jejichž autorem je malíř Scheiwl. V kostele je k vidění také původní cínová křtitelnice z roku 1788 a známý je i tištěný misál pocházející z roku 1508. Kostel byl roku 1999 opraven. Kolem kostela byl hřbitov, v jehož východní části je pomník z roku 1922 postavený na památku vojínům padlým ve světové válce.    

Samotná obec Nechvalice, leží v podhorské oblasti Nechvalické vrchoviny s nadmořskou výškou 500 m. To vždy přinášelo všem obyvatelům těžké živobytí. Obcí protéká Počepický potok a  potok Slabá. V okolí jsou rybníky Pilník, Stupník a Velát. Nedaleko se nachází Skuhrovský vrch. Obec spravuje osady: Bratřejov, Bratříkovice, Křemenice, Libčice, Mokřany, Hodkov, Setěkovy, Dražka, Rážkovy, Chválov, Březí, Vratkov, Ředice, Ředičky a Huštilář. Žije zde asi 630 obyvatel. Ze zdejších přírodních zajímavostí je nejvýznamnější výskyt jalovce obecného a bukového lesa na Hodkově (dějiště románu Čarodějky z Hodkova od Zdeňka Kratochvíla). U osady Bratřejov najdeme různé druhy vstavačů.

Občanská vybavenost obce je na vysoké úrovni. V Nechvalicích je první stupeň základní školy, mateřská škola, družina, zdravotní středisko s ordinacemi dětského a praktického lékaře, pošta, kadeřnictví, obchod se smíšeným zbožím, prodejna stavebnin, autoservis, autoškola a truhlářské dílny. Působí zde Myslivecké sdružení a tři Sbory dobrovolných hasičů. Pouť se slaví okolo 1. června a počátkem listopadu posvícení.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nechvalice (obec) Příbram



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)