Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » obec, část obce (osada) » Radkovice u Budče (obec)

Radkovice u Budče (obec) [7787]



Radkovice u Budče leží na jihozápadní Moravě, na pomezí kraje Vysočina, v okrese Třebíč, v přibližné nadmořské výšce 530 metrů. Obec je obklopena nádhernou krajinou Českomoravské vrchoviny, s lesy, rybníky, čistým a klidným prostředím. První zmínka o obci je z roku 1360, kdy patřila k Budkovu. Později ji vlastnil i markrabě Jošt, který v roce 1398 prodal nejen Budkov, Radkovice, ale i další obce Petrovi z Kravař.

V současné době mají Radkovice 59 čísel popisných a 146 obyvatel. Je zde obecní úřad, kulturní místnost, obchod se smíšeným zbožím, požární zbrojnice, klubovna s výčepem, autobusová zastávka a telefonní budka. V Radkovicích je proveden rozvod vody a zemního plynu.

Obcí prochází silnice od Moravských Budějovic, vzdálených 18km, do Budče, která je vzdálena 4km. Z Budče se dá dostat do Jemnice, která je z Radkovic vzdálena 8km, či do Dačic vzdálených 17km. Veřejnou přepravu zajišťuje v pracovní dny autobusová linka, třikrát denně a to oběma směry.

Na návsi stojí barokní kaplička a poblíž ní kamenný kříž. Na katastru je několik dalších křížů. Za obcí u cesty směrem na Budeč, stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Návštěvníkům mohou Radkovice poskytnout turistiku po značených cestách, houbaření a sportovní rybolov.

Radkovicemi prochází zeleně značená turistická stezka, spojující města Želetavu a Jemnici. Od Želetavy stezka kopíruje koryto potoka Želetavky. Míjí Pavoukův mlýn, Panský rybník, vzdáleně obec Meziříčko a za Maškovým mlýnem se napojuje na zpevněnou polní cestu do Radkovic.

Z Radkovic cesta dále pokračuje do obce Lomy, za kterou se pouští do hustých lesů. Městským lesem okolo hájovny se pak dostává do Jemnice. Vede okolo staré památeční Kapistánské lípy, která stojí u neméně významného klášterního kostela sv.Víta, až na náměstí s kostelem sv.Stanislava, kde pomyslně končí.

Trasa je dlouhá zhruba 17km a spojuje historicky královské město Jemnici, s původně hornickým městem Želetavou. V každém případě se však jedná o trasu která prochází pohodovou krajinou. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radkovice u Budče (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)