Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » obec, část obce (osada) » Nový Telečkov (obec)

Nový Telečkov (obec) [7762]



Někdy též Dolní Telečkov. V letech 1850 - 1925 byl Nový Telečkov osadou Horních Heřmanic a v letech 1960 - 1980 byla osadou Nového Telečkova obec Oslavička. Od roku 1980 do roku 1990 byl Nový Telečkov částí obce Rudíkov. Od roku 1960 okres Třebíč.

Ves vznikla zřejmě už ve 13. století a figuruje ve falešné listině z roku 1236, kterou nechal oslavanský klášter sepsat asi o 30 let později. Ještě v roce 1496 náležela obec oslavanskému klášteru a po jeho zrušení 1525 byla zastavována různým šlechtickým rodům. Tímto způsobem ji získal v roce1557 Zikmund Held z Kementu, a protože oslavanský klášter už nebyl obnoven, zůstal Nový Telečkov u meziříčského panství a pro rozlišení dostal jméno Nový Telečkov. Obecní pečeť má ve znaku sv. Petra a Pavla.
Asi 1 km severozápadně od obce je kopec zvaný Hradisko, kde stával dřevěný hrad. I v současné době lze vidět valy zaniklé tvrze podle pověsti zvané Kočičí hrádek. Byl úplně vypálen husitskými vojsky. Hrad sloužil jako hlídkový, v případě nebezpečí byl na něm zapálen oheň viditelný z jiných hradů. Údajně zde byla i podzemní chodba vedoucí do obce Nový Telečkov.

Místní název Telečkov je odvozen od místního jména či osobního jména Telec, Telečkov = Telečkův (majetek) a je odvozen od tele - te = mladého býčka. patří k starobylým vlastnickým jménům hojně rozšířeným v podhůří Česko-moravské vysočiny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nový Telečkov (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)