Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mikulovice (obec) [7751]



Ves Mikulovice leží v údolí na úpatí hory Mikulovické a má v 49 domech 319 obyvatelů, katolíků, zemědělců, národn. české. Jméno má od zakladatele Mikula (Mikuláše). R. 1870 žilo zde 255 a r. 1890 298 obyvatel.

Domy starší jsou většinou již přestavěny a nemají žádných výstupků. Jsou vystavěny vesměs z kamene a cihel, zomítány a několik z nich vypouklými ozdobami opatřeny. Budovy hospodářské jsou téměř u každého domu jinak rozestavěny. Rovněž nábytek ve světnicích, zhotovený většinou v době nejnovější (staré truhly slouží teď leč za míšenku pro dobytek), jest nestejně rozestaven. Kroj lidu jest napodobenina kroje městského. Kostela v obci není; obec přifařena je do Horního Újezda. Škola založena byla teprve v r. 1896 a měla toho roku 64 do školy povinných dětí. Za prvního učitele dosazen Antonín Matoušek, jenž dosud zde působí. Celá obec má: 286.1 ha. pole, 26.9 ha. luk, 4.6 ha. zahrad, 22.9 ha. pastvin a 69.1 ha. lesů. R. 1672 byli v Mikulovicích: dvořák, jenž měl 1’/1 lánu (78 měr), 4 celolánici (po 52 měr.), 1 půlláník, 3 podsedníci (12-16 měr) a 5 chalupníků. R. 1749 čítalo se v Mikulovicích 11 půllánů po 64 měr., 5 čtvrtlánů a 2 domkaři. Význačnější jména polních trati jsou: Pondělí, Hunky, Kloužek, Vlčiny, Vostrovy, Zahumenice, ve Špolíři, Kopaniny, za kulatými ouvary, ve Žlíbkách, u Jazýrka; r. 1754 jmenuje se tras „u Brány. Lesy a kopce se jmenuji: Kamejchy, hora, Roubenec a Hoščanka. Stará peče (s nápisem: „Wes Mikolowice“ nese ve znaku strom (ligu), druhá ratolest s 5 lístky, nejnovější s opisem „Představenstvo obce Mikulovice“ svaté naše apoštoly Crhu a Strachotu. Dříve než Mikulovice připojeny byly k Sádku a později k Lesonicům, byly zvláštním zemanským statkem.

R. 1348 podepsán jest Vilém z Mikulovic na listině, kterou se urovnává spor o zboží lipnické. R. 1350 zapsal týž své Elišce na 7 lánech a dvoře v Mikulovicich 100 kop věna; kdyby však po jeho smrti vdovou nezůstala neb zemřela, směl, jeho bratr Hulač 100 kopami ty Miny vyplatiti. R. následujícího mimo zboží v Mikulovicích zapsal ji ještě 2 lány v Klučově. Na to Vilém brzy zemřel, nebol již r. 1356 Hulač z Mikulovic spolčil se s Danielem z Čepiho. Dvě léta po tom byl i Hubač mrtev, a Artleb z Lechovic (snad blízký příbuzný zemř. bratři) prodal právo své na Mikul. Danielovi z Čepiho a dědicům Hulačovým za 230 kop. Vdova po Vilémovi, Eliška, před svou smrtí odkázala věno Lovkovi z Drahan, jenž zboží v Mikulovicích a 2 lány v Klučově, které obdržel od paní Elišky, odevzdal Dobešovi z Křižánkova, aby to věno zapsal své ženě Elišce. Tato r. 1378 jakožto vdova darovala je svým dětem, avšak s tou podmínkou, jestli ji poslouchati budou; pakli ne, má obdarováni neplatným se státi. Ku konci stol. XIV. bylo snad zboží mikulovské zadluženo oněm židům znojemským a brněnským, kteří r. 1387 prodali hradiště sádecké Jarosl. ze Šternberka. Neboť čteme, že stejnou dobou od nich Mikulovice koupil p. Ješek ze Svojanova, o němž desky zemské dále se nezmiňuji, z čehož soudíme, že s pravými majiteli mikulovskými se vyrovnal. R.- 1390 Jan z Mikulovic, snad syn předešlé, prodal Mikulovice a 2 lány v Klučově, jak je držel věnem ve 240 kopách, Pavlikovi z Nezamyslit a tento dvě Teta potom zapsal to zboží Ondřeji Nelepovi z Ratibořic. Ondřej Nelepa ještě téhož roku zemřel, nebo{ syni jeho Jindřich a Mikuláš, bratří z Ratibotic, jménem ostatních brati mladších prodali r. 1390 ves Mikulovice Václ. teč. Opálka z Čekanic, kterýžto ihned tvrz a ves Mikulovice prodal Hynkovi z Valdštejna k Sadku, při kterém zůstaly Mik. až do r. 1447, kterého Jan z Valdštejna a na Sádku své dědictví v Mikulovicich prodal jakémus Čáslavovi, jenž se pak psal i Mikulovic; tento věnoval Anně z Kútů, své snaše (glori), na 6 lánech a 1 čtvrti šest kop a 15 gr. ročního důchodu. R. 1464 činili Sádečtí opět nároky na Mikulovice (snad umluvené kupné neobdrželi), nebol Jan z Valdštejna a ze Slavkova pohnal Frant. z Líbivé a Václava Melúna z Hradku ze 300 kop, že mu drží jeho zboží ves Mikulovice. R. 1546 Mik. prodal a do desek zapsal Jiřík Čeloud z Pavlovic Tristramovi Hostákovskému z Arklebic; tento, prodal. je r. 1550 Marketě z Opatova. Od ní přešly r. 1553 na Floriana ž Kojetiná, jenž je ihned r. 1555 prodal Zdeňkovi ,’z Valdštejna, Pak zůstaly u Sádku až před koncem stol. XVII., je od Sádku odkoupila paní Anna Alžběta z Grynersberka; potom měl} stejný osud se statkem slavickým.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mikulovice (obec) Jeseník
obec, osada Mikulovice (obec) Pardubice
obec, osada Mikulovice (obec) Třebíč
město, městys Mikulovice (městys) Znojmo
obec, osada Mikulovice v Krušných horách (osada) Most



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)