Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kouty (obec) [7723]



Obec  Kouty  leží  13  kilometrů  severozápadně  od  Třebíče.  Malebná vesnice se nachází v kopcovité části Vysočiny a sahá svou historií až do 2.  poloviny  13.  století.  Dříve  zemědělská  víska  s  dvěma  řadami usedlostí, nyní krásná obec s veškerou občanskou vybaveností, plná života.  Rozprostírá  se  mezi  kopci  a  kopečky  zahalenými  do  závoje hustých lesů, je obklopena rozlehlými poli a kvetoucími loukami. Přes drsné proměny počasí nám přirostla k srdci. 
 
Upravená náves vonící lipami, parky a vodní plochy lemované všemi odstíny zeleně, zvelebená obydlí, čilý ruch a dobrosrdeční lidé, to vše dává naší vzkvétající obci osobitý ráz a půvab. 

 

Historie

Obec Kouty byla založena svou vrchností, tj. benediktinským klášterem v Třebíči v 1. polovině 13. století, v době, kdy proběhla kolonizace řidčeji osídlených oblastí klášterní državy, kdy vznikly i další osady. První zmínka o Koutech je v zemských brněnských deskách z 13.1.1416, kdy byly Kouty zastaveny Otíku Śtítkovici z Vranína. Náves Koutů byla pravidelně postavena dvěma řadami zemědělských usedlostí, směřujících od severu k jihu. Je pravděpodobné, že usedlost č. 29 byla kdysi sídlo klášterních správců a sloužila i jako sídlo zemanské. Snad býval Koutský dvůr opevněn obvodní zdí a tak působil dojmem tvrze. V Koutech byla rychta v čísle 1 a byla nazvána zákupní. Zákupní proto, že ji neobsazovala vrchnost dle své vůle, ale mohl si ji koupit jedinec, měl-li k tomu dostatek peněz. Charakter obce popisuje v r. 1842 Řehoř Tomáš Volný ve své knize Markrabství moravské: Obec Kouty, ležící 1 1/4 míle severozápadně od Třebíče na rovině, pozůstávající z 59 domů se 435 obyvateli, mezi nimiž jsou dva dvořáci, 19 celoláníků, 2 pololáníci, 9 chalupníků a 21 domkařů. Jedním z nejsmutnějších dnů historie obce byl 17.červen 1885. Toho dne v odpoledních hodinách vypukl v č. 54 požár, který se rychle šířil a zachvátil celou západní část obce včetně východní řady usedlostí až k č. 30. Požáru padlo za oběť 3/4 domů v obci. V té době usilovala obec o zřízení vlastní školy. Velkou obětavostí všech občanů, byla stavba za rok provedena. Dne 17. října byla škola slavnostně otevřena a od 15. listopadu 1886 se zde začalo vyučovat. Základní škola je v současné době dvoutřídní pro 1.-5. ročník. Pro zlepšení vzhledu obce byla náves osázena v roce 1929 lípovým stromořadím, některé stromy se dochovaly dodnes. Významným opatřením v životě obce bylo zavedení elektrického proudu v roce 1932. Z významných akcí období mezi světovými válkami je v roce 1933 postavení hasičské zbrojnice a v roce 1935 postavení budovy záložny. V roce 1947 se začalo uvažovat o stavbě kulturního domu. Mezi obyvateli byla zorganizována sbírka, která vynesla 89 107 Kčs. Za tyto peníze byl 28.4.1948 zakoupen od oblastní úřadovny v Jihlavě dřevěný barák na stavbu kulturního domu. Později byl prodán do Přímělkova, kde z něj postavili kulturní dům, který stojí do dnes. Dne 19.7.1948 rozhodl MNV o postavení kulturního domu zděného. V roce 1950 byl vykoupen pozemek na stavbu kulturního domu a obecní kanceláře. 13.září 1959 byl kulturní dům slavnostně otevřen. V letech 1961 - 62 postavil OSP Třebíč na místě bývalých sklepů uprostřed obce prodejnu Jednoty. V roce 1977 byla dokončena víceúčelová budova, kde je umístěno pohostinství, kancelář obecního úřadu, ordinace obvodního a dětského lékaře a pošta. V roce 1985 postaven nový průtah obcí. 31.8.1986 se uskutečnilo slavnostní otevření nové mateřské školy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kouty nad Desnou (osada) Šumperk
obec, osada Kouty (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kouty (obec) Nymburk
obec, osada Kouty (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)