Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » obec, část obce (osada) » Horní Heřmanice (obec)

Horní Heřmanice (obec) [7696]



Obec se nachází v nadmořské výšce 531 m a leží severovýchodně od Třebíče. Na jejím území o výměře 494 ha žije 128 obyvatel. Poprvé se připomíná v roce 1447 pod názvem Superius Herzmanicze. Ves bývala částí meziříčského panství a dle zemských desek ji spolu s jinými vesnicemi roku 1447 zapsal Jiří z Kravař a Strážnice Janovi st. Z Lomnice. Roku 1563 byly Heřmanice postoupeny zpět Zikmundovi Heldtovi z Kementu. Od té doby mají společnou vrchnost s Velkým Meziříčím.

V roce 1810 skoro celá osada až na čtyři domy vyhořela. Osadníci si poté vystavěli čtrnáct nových domů ve dvou řadách. Roku 1890 měla obec 43 domů a 264 obyvatel. V roce 1950 už jen 177 obyvatel ve 44 domech. Uprostřed obce mezi dvěma lípami stojí malá kaplička s křížkem. Registrován je také místní památný kámen s reliéfem řeckého kříže, který má půdorys nepravidelného trojúhelníku. Pokud jde o farnost, patřily Horní Heřmanice pod Rudíkov a od první republiky pod Uhřínov.

Také školou patřily do Rudíkova. Ale v roce 1815 byla založena škola přímo pro Heřmanice. Chodily sem také děti z Nového Telečkova, Batouchovic a Bochovic. Roku 1890 začal učitel Antonín Střecha psát školní kroniku. V 60. Letech 20. Století zde byla zrušena škola. Současná obec Horní Heřmanice je vybavena veřejným vodovodem, kanalizací s napojením na čističku odpadních vod, požární nádrží a požárním hydrantem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Heřmanice (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Horní Heřmanice (osada) Jeseník
obec, osada Horní Heřmanice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)