Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hluboké (obec) [7694]



O založení osady není ničeho známo. Podle zápisu v kronice z roku 1920 seděl zde starý zemanský rod, který se psal dle té dědiny. Známa jsou jména tohoto rodu Bohuš, Bucek, Holslav, Mikeš. Bohuš z Hluboké daroval kostelu v Jinošově l lán a synům svého bratra Martinovi a Vítoslavovi také l lán. Více o tom rodě není známo.

Majetníky celé vesnice se stali páni Králičtí a jednotlivé lány mezi sebou zaměňovali buď koupí nebo darem. Ze zápisů v Moravských zemských deskách brněnských se dovídáme, že v roce 1349 Blud z Králic se svou vsí Hlubokou a bratr jeho Vícemil s veškerým svým zbožím se spolčili /spoluvlastnili/. Roku 1356 Vícemil pojistil na svém zboží v Králicích, Hlubokém, Pucově a Jakubově manželce své 120 kop věna, které mohl bratr Blud po jeho smrti hotovými vyplatiti. Roku 1385 Mikuláš z Králic prodal Vítovi z Králic 2 lány, podsedek a louku v Hlubokém. V roce 1480 Dorota z Žeravic na své syny Jana, Bluda, Zbynka Petra a Jindřicha z Králic předává věno své, kteréž má na Hlubokém, Lhoticích a Jakubově. Podle zápisu z roku 1501 se Jan z Králic tohoto dědictví odříká ve prospěch svého strýce Víta z Králic. V roce 1510 Zbyněk z Králic a Vilém z Pernštejna i s erby jeho na vsi tyto Hluboké a Košíkov s jejich se vším příslušenstvím i všecek jiný statek svůj dávají ve spolek. Syn Viléma z Perštejna Jan roku 1527 majetek v Hlubokém prodal Václavovi z Lomnice, zbytek majetku, který měli Králičtí v Hlubokém, koupil Jan z Žerotína roku1573. Majitelé se střídali až nakonec byla vesnice připojena k náměšťskému panství a sdílela s ním majitele i osudy.

 

Poddanské poměry byly v Hlubokém stejné jako v jiných osadách náležejících k panství náměšťskému. Posledním šlechtickým majitelem byl rod Haugwitzů. Staří lidé vypravují, že k osadě Hlubokému patřívaly rozsáhlé lesy, které prý později byly připsány k majetku hraběcímu.

V roce 1775 byla na náměšťském panství nevolnická vzpoura. Dle protokolu o vyšetřování poddaných z 21.7. 1775 u krajského hejtmana byli přítomni purkmistři ze všech obcí panství náměšťského, tedy i z Hlubokého. Bylo ztrestáno 10 poddaných několika ranami holí a 10 jich bylo odesláno z celého panství do Brna.

 

Hluboké leží v údolí, 6 km severozápadně od Náměště, na svahu k potoku Chvojnici, od polohy patrně je odvozeno jméno. Půdorys osady je podlouhlý, od západu k východu , prostředkem vede nyní silnice. V osadě je rybníček, povstalý zemním proudem vodním. Vedle rybníčku teče potůček ve směru silnice, pod osadou na východní straně rozlévá se voda po lukách a pak vtéká do Chvojnice. Domky jsou na severní straně postaveny v řadě těsně vedle sebe, na jižní straně jsou po různu stavěny na svahu. Za každým domkem je ovocná zahrada, pěstují se nejvíce švestky a v zahradě je stodola. Náves je neveliká, nepravidelná a stojí na ní zvonička. Z osady vede několik cest do sousedních obcí, všecky do kopce a v bídném stavu. K Jinošovu vede z osady prašná silnice. Domky stojí, pokud jsou u silnice , dovnitř osady průčelím, ostatní jsou roztroušeny bez ladu a skladu a průčelím na různé strany. Grunty nejsou pohromadě, chalupnické domky roztroušeny mezi nimi. Před domky jsou skoro vesměs zahrádky, jen někde hnojiště. Domky nemají výklenků, jsou stavěny většinou z cihel a rulového kamene, kterého se dá dobře k stavbě upotřebiti – starší chalupy jsou z vepřovic. Všecky domky jsou zomítány, ale bez ozdob, jenom mají tzv. podrovnávky, natřené koptem nebo modřidlem. Dřevěné štíty jsou bez ozdob. Budovy hospodářské jsou hned za obytným stavením v souvislosti a to obyčejně z jedné strany chlévy, z druhé strany kůlny na hospodářské nářadí, uprostřed dvůr s hnojníkem.

Nábytek ve světnicích je jednoduchý, novější z měkkého dřeva bez ozdob, stůl bývá dubový.

Kostela v osadě není, obec je přifařena k Jinošovu, na návsi je zvonička, v níž je nový, před dvěma lety koupený zvonek místo starého puklého. V osadě jsou dva kříže z novější doby. Jeden u školy z roku 1878, druhý na návsi mramorový z r. 1906. Na západní straně u silnice je „Boží muka“, zděný trojboký sloup se stříškou. U lesa na jižní straně osady je evangelický hřbitov založený roku 1885.

V osadě jsou tři evangelické rodiny se 24 členy a jedna židovská rodina se 3 členy.

 

Škola byla postavena v roce 1896 jako jednotřídka nákladem obce Hlubokého za 10632 K.

 

Obec má 243,3 ha polí, 12,2 ha luk, 24,2 ha pastvin, 9,2 ha zahrad, lesů, jež patří k velkostatku náměšťskému je v obvodu obce 115 ha.

Názvy obecních tratí

Pole: Záhorníky, Vrbůvky, Horní a Dolní díly, Poloudíly, Horní a Dolní Nádavky, Nivy, Padělky, Pod mlýnem, Stráže, Široké, Krajina, Zahumenice, Ouvary, Zahrádky, Nivky

Louky: Šafářky, Ve žlebě, Zaražená, Ve zmolách, Pod horkou, Formánka, Žlíbky

Pastviny: Za branou, Výhon, Pod Chvojníkem

Lesy: Křemelík /zde hájovna/, Křínky, Horka, Chvojníky, Kolečko

 

Mimo rolnictvím, zabývají se obyvatelé též řemeslem. Chudší chodí do práce do Božího požehnání /dnes Zastávka u Brna/ jako horníci .

 

Velká neúroda byla v poslední době v roce 1904, kdy suchem zničeny z větší části plodiny polní. Požárem utrpěla obec roku 1885 kterým polovice osady vyhořela a roku 1908 krupobitím.

 

Nejdéle drží svůj dům tyto rodiny: Nekudova, Komárkova, Svobodova, Nekvapilova, Houserova a Řezaninova.

Domů je celkem 55, obyvatelů 360 dle posledního sčítání lidu. Roku 1890 žilo zde 332 obyvatel, roku 1870 to bylo 323 obyvatel a roku 1830 celkem 230 obyvatel

 

Kroj starodávný se zde již nenosí, ani není zachován, lid se nosí „po městsku“.

 

V první světové válce v roce 1914-1918 byla obec nucena upsati se k válečné půjčce 19000 K. Tuto půjčku pak proměnila ve státní půjčku Česko – slovenské republiky, přidavši ještě obnos 75 %. 28. října 1918 radostný konec války kalila neblahá vzpomínka na naše padlé vojíny. Byli to: Houser Richard z č.42, Strach František z čísla 55, Březina František z č.8, Budín Antonín z č.14, Moravec Jaroslav z č. 35 a Svoboda František z č.3.

 

Rok 1928

Naše občanstvo a žactvo vítalo presidenta T.G.Masaryka v Náměšti, kam vjížděl slavobránou za zvuků fanfár z Libuše

 

 

Rok 1929

V únoru 1929 po informační přednášce inženýra Západomoravské elektrárny z Oslavan usneslo se obecní zastupitelstvo provésti elektrisaci také u nás. Náklad byl rozpočten na 125 tis. Kč. O subvenci bylo ihned zažádáno. Ještě téhož roku v září započato bylo s instalací venkovní a bytovou. 26 listopadu bylo oslaveno první osvětlení obce.

Rok 1930

Z lesní parcelace neobdržela zdejší obec ničeho, jelikož o les z přídělu se neucházela. Zato obci Jinošovu přiděleny Stráže až po cestu v Rakovcích vedoucí do Otratic. O Křinky a Horku

uchází se Krokočín a o Chvojníky Lhotice.

 

Rok 1931

Obec zavčas nezažádala o subvenci na elektrisaci, proto namísto půjčky 125 tisíc Kč musí splácet 130 tisíc Kč

 

Rok 1933

V červnu tohoto roku uhodil blesk do stodoly Ant. Buriana a zapálil ji i s ní sousedící stodolu vdovy Komárkové. Obě lehly popelem. Škoda byla kryta pojištěním.

Neutěšená hospodářská situace se postupně zlepšuje, sklizeň byla velmi dobrá, ale ceny hospodářských plodin tak nízké, že v mnohých případech nekryly ani hospodářovy výdaje /1q žita stál po žních 70 Kč, pšenice 90-100 Kč, oves 50 Kč i níže, brambory 15-20 Kč/.

 

Rok 1934

Bylo suché léto. Potok tekoucí dědinou byl vyschlý, rybník poloprázdný. V naší obci se projevil nedostatek pitné vody což je případ velmi vzácný.

Vyskytl se případ spály a záškrtu, proti kterému bylo 60 školních dítek zdarma očkováno.

V obci měli čtyři rodiny přijímací stanice – radia.

 

Rok 1935

Hasičský sbor uspořádal dne 2. června slavnost svěcení stříkačky. Kmotrami byly Chalupová Joška a Nekvapilová L. Slavnosti zúčastnilo se hojně občanstva z celého okolí a hasičské sbory.

Rok 1937

V sobotu 18. září uspořádána smuteční tryzna za zemřelého presidenta Osvoboditele T.G. Masaryka za účasti všech obyvatel ve smutku. Všichni přítomní měli smuteční odznaky, srdéčka neb vlaječky. Pořadatel byla škola se všemi místními korporacemi a obecní radou. Okolo katafalku stáli čestnou stráž členové místního hasičského sboru. Pěli se smuteční písně a školní dítky přednášely smuteční básně.

 

Smuteční tryzna TGM v roce 1937

 

 

 

 

 

Rok 1939

V březnu obsadila říšská branná moc Čechy a Moravu . Lidé se báli znehodnocení peněz a houfně nakupovali do zásoby i nepotřebné věci. V září se zavádějí lístky na mýdlo, v říjnu na potraviny. Konal se soupis domácího zvířectva. Porážku prasete nutno hlásit 24 h předem starostovi, pod 100 kg živé váhy nesmělo se porážet. Ze zabitých 100 kg prasete se odvádí 4 kg hřbetního sádla. Říšská marka uznána byla za zákonité platidlo v protektorátě v poměru 1Řm = 10 Kč.

Zvláště po březnových událostech letošního roku bylo pozorovati vzrůst náboženského cítění, touha lidí po pravé a větší zbožnosti.

 

Rok 1940-1945

Všechny kroniky byly zabaveny nařízením německých úřadů.

Byla vydána přísná hospodářská nařízení, která byla obcházena, pokud to jen bylo možné. Sedláci ze svých přebytků poskytovali velmi vydatnou pomoc všem našim nezemědělcům a slabším chalupníkům Sta lidí z měst mohlo se v naší obci obejít ať příbuzných či cizích a vždy ochotně a v možnostech jim byla poskytnuta pomoc v podobě masa, mléka, vajec, drůbeže, které bylo ušetřeno na dodávkách, vše za normální ceny.

A vše to umožňovala soudržnost všech občanů naší obce, úplná jednota za války, která byla tak příkladná, že jí není v celém okolí rovno. Proto všem občanům vedlo se za války dobře. V obci nebylo jediného udání ani jediného zatčení, nikdo nikomu nezáviděl

Při nasazování pracovních sil do Říše muselo odejít 11 osob. Vrátili se všichni zdrávi.

 

Tolik z Pamětní knihy ze zápisů kronikáře a ředitele školy Františka Weignera. V letech 1940-1945 psal ještě kroniku školní.

Z Hlubokého odešel dne 1.9. 1946.

Ze zápisů kronikáře Josefa Dvořáčka č. 49

Rok 1946

Dne 14. července byl odhalen pod záštitou MNV pomník padlým příslušníkům naší obce a třem hrdinům Rudé armády, kteří v naší obci přišli o život. Naši padlí občané jsou Březina Vojtěch, Strašák Miroslav a Houserová Jindřiška

 

Fotografie z průvodu ke slavnostnímu odhalení pomníku Padlým hrdinům 2. svět. války

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie za slavnostního odhalení pomníku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zápisů kronikáře učitele Vladimíra Hobzy

Rok 1948

Přes léto byla veliká sucha, pršet začalo až v polovině listopadu, přesto úroda byla celkem dobrá dodávka počítána z ha výnosu 19,5 q u žita a 22,5 q u pšenice.

Po roce provozu kina čistý zisk činí 42.000 Kč.

Je nemožno se nezmínit o uspořádání četných oslav jako narozeniny J.V. Stalina nebo presidenta Kl. Gottwalda, výročí Říjnové revoluce či svátky a oslavy světového socialismu v naší obci.

 

Ze zápisů kronikáře Karla Housera č. 30

Rok 1950

Od 19. března funguje místní rozhlas. Zavedením rozhlasu odpadá v obci starý způsob, vyhlašování určitých nařízení bubnem.

Koncem května se započalo s úpravou silnice z Jinošova do Hlubokého, která byla již hodně zdemolovaná.

Rok 1952

Sedmého listopadu vypukla v obci slintavka dobytka. Dodržováním veterinárních předpisů se nemoc nerozšířila, ale obec zůstala uzavřena do konce prosince.

Prvního listopadu nastoupili presenční službu vojenskou čtyři branci, kteří byli velice hrdí, že se mohli stát členy naší lidově demokratické armády, čímž se splnilo jejich toužebné přání.

 

Rok 1953

Poslední rok první Gottwaldovy „Pětiletky“.

V měsíci lednu bylo v naší obci místním rozhlasem vyhlášeno sedm vesnických boháčů, nebo takzvaných kulaků, což způsobilo v obci velký rozruch. Následek toho byl, že zemědělci podávali přihlášky do JZD. Celkem bylo podáno 51 přihlášek. 25. února byla svolána ustavující schůze zemědělců, zvolen výbor a založeno JZD druhého typu. Předsedou družstva byl zvolen zemědělec Jan Nekuda č.10, účetní rolník Burian František č. 25, jednatel rolník Svoboda Karel č.3, rostlinář rolník Komárek Antonín č. 2, živočichář rolník Kopuletý Josef č. 13, pokladník horník Řezanina Ludvík č. 26, člen výboru kovář a malozemědělec Kudláč Arnošt č.36, skladníkem malozemědělec Soukup Hubert č.41, skupinář zemědělec Houser Josef č.19. U Nekudy Jakuba v č.27 byla provedena adaptace stodoly na kravín a u Buriana Františka č. 25 byla zařízena stáj pro vysokobřezí skot /porodna/.

Dne 4. 3. bylo na členské schůzi odhlasováno přejít na JZD třetího typu. Po tomto ustanovení provedli zemědělci rozorání všech mezí a pozemky byly zceleny na velké lány.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hluboké Dvory (obec) Brno-venkov
obec, osada Lesní Hluboké (obec) Brno-venkov
obec, osada Hluboké (obec) Třebíč
obec, osada Hluboké Mašůvky (obec) Znojmo
obec, osada Hluboké u Kunštátu (městská část) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)