Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hartvíkovice (obec) [7692]



Historie Hartvíkovic se počítá na velmi dlouhou dobu, od první písemné zmínky uplynula řada století, nejstarší stopy lidského osídlení jsou staré několik tisíc let. Hartvíkovice jsou obcí ležící jihovýchodně od okresního města Třebíč a jihozápadně od města Náměšť nad Oslavou. Kraje Vysočina.

Podle ústní tradice byl zakladatelem Hartvíkovic Ervík (Artvík). V písemných pramenech o této osobnosti žádné zmínky nenacházíme. Dějiny obce úzce souvisí s osudy třebíčského benediktinského kláštera, založeného v roce 1101 přemyslovskými knížaty Oldřichem brněnským a Litoldem znojemským. Obě knížata klášter bohatě obdarovala mnoha statky, mezi nimi i vsí Hartvíkovice. Dochované písemné prameny se týkají až do 16.století především šlechty, duchovenstva a obyvatel měst. Hartvíkovice patřily mezi významnější vsi, neboť byli centrem farnosti. Ve své historii měli řadu majitelů. Od poloviny 16. století jsou osudy Hartvíkovic spjaty s náměšťským panstvím.

Údolím pod Hartvíkovicemi protéká řeka Jihlavka, na které je vybudováno 22 km dlouhé jezero Dalešické přehrady, které je vyhledáváno převážně rybáři k rybaření a v letních měsících k rekreaci.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hartvíkovice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)