Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dalešice (obec) [7685]



Obec Dalešice leží v jihovýchodní části kraje Vysočina asi 20 km od města Třebíč.

Obec je členem mikroregionu Hrotovicko ("Dobrovolné sdružení regionu Hrotovicka"), Horácko - ekologický mikroregion a Svazu měst a obcí. V obci najdete mateřskou a základní školu. V obci je vybudován veřejný vodovod, rozvod plynu, kanalizace napojená na čističku odpadních vod.

Jméno obce nese údolní nádrž vybudovaná v letech 1971-1978 na řece Jihlavě pro přečerpávající vodní elektrárnu a pro potřebu jaderné elektrárny. Kromě využití pro energetiku slouží vodní dílo ke sportovnímu rybaření a v omezené míře též k rekreaci.

Zemědělská půda zabírá přes 60% rozlohy katastru obce, 273 ha zaujímá lesní půda a 101 ha zabírají vodní plochy. Zemědělskou půdu obhospodařuje Agrochema Studenec, závod Dalešice a soukromě hospodařící zemědělci. 

Nedaleko od obce (asi 6 km) byla postavena Jaderná elektrárna Dukovany, která je součástí energetické soustavy Dukovany-Dalešice. Stavba přinesla ekonomické oživení v celé přilehlé oblasti. Dalešice leží na silniční trase z Třebíče do Dukovan, dobré dopravní spojení umožňuje živé vazby Dalešic k městu Třebíč.

První zmínky o obci pochází již z 12. století, z dob, kdy patřila knížeti Litoltovi. Ten ji roku 1101 daroval benediktinskému klášteru v Třebíči. Kolem 13. století zde byl vybudován klášter řádu kajícnic sv. Máří Magdalény.

Uprostřed obce stojí jednopatrová budova barokního zámku. Zámek se zajímavou vstupní bránou, sochařskou výzdobou a přilehlým parkem, tvoří  pozoruhodný celek. K zámku přiléhá románskogotický kostel sv. Petra a Pavla, který byl postaven ve 12. století.

 U hřbitova se nachází kaple sv. Kříže z roku 1708. Kaple je postavena v empírovém slohu.
V obci se též nachází několik barokních soch.

Začátkem 17. století byl v obci postaven pivovar. Během svého trvání byl v držení mnoha českých a rakouských pánů, často současně majitelů dalešického zámku a celého panství.
V pivovaru se vařilo tradiční dalešické pivo, známé v širokém okolí pro svou typickou chuť a říz. V roce 1977 ukončil pivovar svou činnost. Exteriéru i interiéru využil režisér Jiří Menzel při natáčení úspěšného filmu Postřižiny, dle literární předlohy Bohumila Hrabala. Začátkem roku 2001 byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce na obnovu pivovarního provozu, muzea Rakousko-uherského pivovarnictví, hostince
a ubytovacího zařízení.

 Před základní školou najdeme bronzovou bustu básníka Vítězslava Nezvala. Jeho otec byl v Dalešicích řídícím učitelem a sám básník zde několik let působil.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dalešice (obec) Jablonec nad Nisou
obec, osada Dalešice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)