Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březník (obec) [7672]



Obec Březník leží na úpatí Českomoravské vrchoviny v nadmořské výšce 367 m. Úředně obec spadá do kraje Vysočina, okres Třebíč, pověřený úřad s rozšířenou působností sídlí v Náměště nad Oslavou (asi 6 km). Obec je součástí mikroregionu Chvojnice. Katastrální území obce se rozkládá na 1357 hektarech především v mírném dolíku při potoku Luh a svými hranicemi se přímo dotýká říčky Chvojnice a řeky Oslavy.

Převážnou většinu území tvoří Zemědělská půda (693 hektarů) a Lesní půda (579 hektarů). Výměra zastavěné plochy činní 18 hektarů a 19 hektarů zahrad.

Různé nálezy v okolí obce napovídají, že zde došlo k osídlení již v dávné době. První osadníci přicházeli do míst, kde rostly v hojnosti březové lesy a tekl zde potok. Živili se lovem v lesích a řekách a začali obdělávat první políčka. Časem se počet chalup zvětšoval a přerůstal v živou slovanskou osadu. Název Březník snad vznikl podle březových lesů. O založení obce se žádná pověst nezachovala. Ve starých latinských listinách se název obce vyskytuje zkomoleně – Brzenik, Brzesnik, Brzesnycze apod.

Buď již koncem 12. nebo na počátku 13. století byl Březník darován z rukou panovníka šlechtici neznámého jména. Tato vesnice s obyvatelstvem podřízených přímo panovníkovi se stala vesnici poddanskou. První zpráva o Březníku je ze 14. srpna 1237. Jedná se o období, kdy král Václav (1230 – 1253) se znepřátelil s bratrem Přemyslem markrabím moravským (od 1225). Tehdy Václav vtrhl na Moravu a Přemysla vypudil do Uher. Později se však bratři smířili.

Na královské listině z roku 1237 je mezi jinými šlechtickými svědky i jméno moravského pána Záviše z Březníka. Je to první historicky zjištěný držitel březnického statku, ale není známo, kterého byl rodu. Byl zřejmě u krále oblíbeným šlechticem, když svědčil na jeho listině. Jeho rod si zbudoval v Březníku vladyckou tvrz. Jaké změny nastaly v držení březnického statku za více jak sto roků, není nikde uvedeno. Až na počátku 14. století se držitelem stává panský rod z Náchoda.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březník (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)