Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bochovice (obec) [7670]



Obec Bochovice leží na samém konci třebíčského okresu, v podhůří Žďárských vrchů. Spádovost obce je do 15 km vzdálené Třebíče. V obci není základní ani mateřská škola, děti z obce dojíždějí do Základní školy Ludvíka Svobody v nedalekém Rudíkově. Autobusové spojení je jak do Třebíče, tak i do Velkého Meziříčí. Ze společenských organizací je v obci pouze Sbor dobrovolných hasičů, založen roku 1898. Nejvýznamnější společenskou akcí jsou pravidelná setkání rodáků, pořádaná od roku 1973. Bochovice jsou také známé jako naleziště ametystů.

Obec náležela původně statku meziříčskému, avšak jen z části, byl zde také dvůr, po němž se se různí vladykové psali „z Bochovic“. Dvůr byl často prodáván, buďto celý, nebo jen po částech.

V zemských deskách je první zmínka o Bochovicích roku 1353, kdy jakási paní Kunka zdejší dvůr prodala Bedřichovi z Opatova. Pak se ještě Bochovice dostaly k několika majitelům, až roku 1556 syn Smila Osovského, Burjan z Dubrovce vložil několik vesnic, mezi nimi i Bochovice Voldřichovi z Lomenice, čímž byly Bochovice spojeny s velkostatkem Náměšť nad Oslavou. Od roku 1576 tvořily Bochovice se sousedními Batouchovicemi zvláštní stateček, který byl pro přílišnou vzdálenost roku 1881 prodán jihlavskému měšťanu Janu Jindřichu Hellerovi, jemuž patřil až do 1. sv. války. Poté byl rozparcelován.

Obec má svou vlastní samosprávu od roku 1869, předtím, od roku 1850 spadala pod správu nedaleké Svatoslavi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bochovice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)