Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rozsochatec (zámek) [7622]



Jde o obdélníkovou jednopatrovou stavbu, s dvoupatrovým rizalitem s balkonem a vížkou.Na zahradním průčelí je dochován barokní portál. Počátek zámku byl dán možná přestavbou tvrze před rokem 1681, později přestavba jednopatrového křídla v první polovině 18. stol. byla realizována za Václava Bechyně z Lažan.

Z původní výzdoby se v patře přístavby dochovaly nástropní malby s figurálními motivy.Možným pozůstatkem původní tvrze z konce 16. stol. jsou valeně klenuté sklepy objevené v zámecké zahradě roku 1902. Roku 1872 zámek vyhořel (při tomto bylo zničeno mnoho památek, zejména bohatá knihovna a rodinný archiv Bechyňů z Lažan).

A na sklonku 19. století byl obnoven v pseudorenesančním slohu. Požárem poničená zámecká kaple již nebyla obnovena. Tradovalo se, že po požáru byl přemístěn oltářní kámen z této kaple k soše sv. J. Nepomuckého na hráz Zámeckého rybníku. Toto tvrzení však zpochybnil v roce 2008 restaurátor pan Máša z Přibyslavi.

Pozoruhodností je historický zámecký park s dochovanými porosty z doby jeho založení před více než 150 lety. Za zmínku stojí dva keře tisu, jejichž stáří se odhaduje na 900 až 1000 let.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)