Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » obec, část obce (osada) » Praha - Křeslice (městská část)

Praha - Křeslice (městská část) [7557]



Na jižním kraji Prahy se rozkládá Městská část Praha - Křeslice. Je tvořena stejnojmennou obcí, která se tradičně vnitřně člení na Křeslice Horní a Dolní. Dříve se také osídlení označovalo jako Křešice. Příjemně vyhlížející obec je domácím důvěrně známá, ale zůstává většině z nich trochu anonymní svou málo poznanou historií.

Křeslice se rozkládají po obou březích potoka Botiče v místech, kde jeho tok překonává po betonovém mostě asfaltová silnice od Jižního Města. Kdysi přicházela od Petrovic, nedávná doba si prosadila nový hlavní tah a Petrovice, byť se rozrostly, představují spíše přípojku. Jihovýchodně od Křeslic silnice pokračuje na Pitkovice. Pod Křeslicemi se do Botiče zprava vlévá Pitkovický potok.

Část obce ležící u břehů Botiče jsou Dolní Křeslice. Jihovýchodním směrem se strmě zvedá stráň z břidlice, nad níž se nachází úrodná náhorní rovina. Tam se nacházejí Horní Křeslice. K obci patří ještě tři samoty, dříve počítané za součást Dolních Křeslic: Bývalý hospodářský dvůr Štít a bývalé mlýny Fantův a Dobrá Voda. Štít stojí při silnici, která se odpojuje z hlavní trasy ještě před obcí a směřuje na jihozápad k Újezdu. Objekty bývalých mlýnů se nacházejí při polní cestě, co vychází ze silnice v těchže místech, ale obráceným, severovýchodním směrem. Cesta dále míří k polní trati Jezera a k Uhříněvsi.

Křeslice si zachovávají charakter převážně vesnické zástavby, která je obyvatelům strohých ulic vnitřní Prahy stále vzácnější. Katastr městské části činí 335 ha. V současné době se Křeslice mění v satelitní městečko s převahou rodinné zástavby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Praha - Křeslice (městská část) Praha hl.m.



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)