Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » obec, část obce (osada) » Praha - Vinoř (městská část)

Praha - Vinoř (městská část) [7548]



Současná městská část Praha-Vinoř je staré historické sídlo, první písemná zmínka o vsi pochází již z roku 1088, kdy král Vratislav II. daroval Vinoř (UINAR) Vyšehradské kapitule, sama obec je ale samozřejmě mnohem starší.
Katastrální území Vinoř se skládá ze 3 urbanistických obvodů.
Nejstarší stavbou ve Vinoři je kostel povýšení sv. Kříže, který byl v nynější barokní podobě postaven v letech 1727-1728 na místě původně románské stavby stavitelem F. M. Kaňkou.

Vinořský zámekTen je rovněž stavitelem dominanty obce - Vinořského zámku (nynější uzavřený areál využívá ministerstvo vnitra).

Vinoř má i velmi zajímavé okolí, např. kaskádu rybníků, Vinořský park, který byl vyhlášen za přírodní rezervaci, Ctěnický háj a zelené údolí V Obůrkách. Krajinný rámec území tvoří z jihu zámecká obora Vinořského parku, ze severozápadu Ctěnický háj. Kolem dokola jsou úrodná pole Polabí. Pětistupňovou kaskádou rybníků protéká Vinořský potok, dále po toku též zvaný Valcha (v Podolance a Dřevčicích) nebo Chobot (v Brandýse nad Labem). Od čistírny Kbely směrem k vinořské silnici směrem na Satalice je budován biokoridor.

Historická obec Vinoř je od roku 1976 součástí hlavního města Prahy. Leží v severovýchodní části města v obvodu Praha 9 na hranici hl. m. Prahy a bývalého okresu Praha-východ ve vzdálenosti necelých 13 km vzdušnou čarou od centra města - Václavského náměstí. Mapka městský částí hl. m. PrahyZ hlediska občanské vybavenosti je Vinoř na velmi vysoké úrovni. Sídlo je plynofikováno, je vystavěna kanalizace s ČOV, v MČ se nachází zdravotní středisko, školy, pošta, mnoho různých větších či menších komerčních objektů. Ve Vinoři je nyní vysoká občanská i komerční rozestavěnost, území je díky své výhodné poloze atraktivním a velmi vyhledávaným místem pro stavbu rodinných i bytových domů, mnohé pražské firmy zde vybudovaly svá stálá sídla i výrobní provozy.

Městská část Praha-Vinoř sama dokončila několik významných velkých staveb: nová sportovní hala devět bytových jednotek nad zdravotním střediskem stavba Kulturně vzdělávacího centra, které bylo spolufinancováno z evropských fondů v rámci JPD, KVC Vincent začalo fungovat v září 2007 právě dobíhá přístavba základní a mateřské školy, která byla zahájena v říjnu 2007, bude dokončena během jara 2009 a od září 2009 začne plně fungovat. Městská část Praha-Vinoř rozhodně stojí za náštěvu, ať už za krásnou přírodou, historickými památkami, dobrým jídlem či atraktivním okolím (věž hradu Jenštejn, zámek v Brandýse nad Labem, letecké muzeum Praha-Kbely, tvrz v Dřevčicích apod.).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Praha - Vinoř (městská část) Praha hl.m.



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)