Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sovolusky (obec) [7294]



Ves je písemně zmíněna již roku 1360. V roce 1544 jsou Sovolusky uváděny jako součást žehušického panství. V roce 1923 je první záznam v Pamětní knize obce Sovolusky. Tehdy měla obec 38 popisných čísel se 196 obyvateli a politicky náležela k Čáslavi. 

Okolní lesy byly pod lesní správou obce Litošice a patřily šlechtickému rodu Thunů. Jejich velké plochy však byly zcela zničeny velikou smrští, která se přes Sovolusky přehnala v roce 1929. V roce 1926 se v sovoluském katastru také hledala ruda a našlo se malé množství rudy magnetové. 

Nedaleko obce se nachází přírodní památka Skalka u Sovolusk. Jedná se o zvláštní útvar, který vytvořila spilitová láva ve velmi dávné geologické minulosti naší země. Asi před 560 milióny let se prodrala až na zemský povrch a prudce zchladla v kontaktu se studenou mořskou vodou do podoby polštářů. Sovoluský suk se zachoval díky tvrdosti hornin, ze kterých je složen, zatímco okolní měkčí horniny byly časem oderodovány. V minulosti se zde těžil kámen. Opuštěný lom a okolní skalky jsou zarostlé spontánně vzniklými porosty charakteru habřiny. 

V bylinném patře převažují teplomilné druhy rostlin jako např. bukvice lékařská, ostřice chlumní, smldník jelení, mochna šedavá a další. Celkem se v této lokalitě nachází 168 druhů rostlin, z nichž výskyt některých pozoru-hodnějších druhů může být motivací pro vyhlášení ochrany nejen z hlediska geologického, ale i po stránce botanické.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sovolusky (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)