Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mikulovice (obec) [7264]



V blatské cihelně byly objeveny stopy po pravěkém osídlení – zbytky celé vesnice, dva hroby, obilnice, pazourky, mísy a dokonce kostra, uložená v podzemní zásobnici na obilí. Některé nálezy lze zařadit do první fáze kultury únětické, další do období mladšího eneolitu. První historická zmínka o Mikulovicích se datuje k roku 1384 a týká se existence poplužního (panského) domu. Kolem roku 1415 byla obec postoupena k pardubickému panství a byla spravována jeho hejtmany.

K názvu Mikulovice existují podle kroniky učitele R. Robla z let 1922-23 dvě verze. Podle první z nich založil osadu v roce 1384 Mikulec. Druhá verze vychází z lidové pověsti. Před dávnými časy se vraceli dva formani přes kopec s opravenými koly svých vozů a uzavřeli sázku, které kolo poběží rychleji z kopce, když ho pustí. Ten, který viděl svoje kolo v popředí, zakřičel: „....mý kolo více...“. Odtud jméno Mikulovice.

Obec Blato dostala své jméno podle bažin (staročesky "blata"), které se táhly směrem k Jesenčanům. Hlavní dominantou obce je kostel sv. Václava, který byl postaven na Mikulovickém kopci a tvoří dominantu celého regionu. V nočních hodinách září jeho osvětlení do dalekého okolí. Původně zde stával pravděpodobně pohanský háj.

Ke zdejšímu kostelu sv.Václava, patřila též dřevěná fara, která však vyhořela a byla nově zbudována již z kamene a také domek, zvaný „Poušť“, dříve „Prosík“, kde bývala před rokem 1760 první mikulovická škola - jednotřídka. Stávající základní škola, která původně též vyhořela, byla nově postavena v letech 1871-72.

Kolem kostela se rozprostírá „starý hřbitov“ („nový“ je naproti přes silnici), v jehož rozích jsou postaveny zvoničky – blatská, medlešická, dražkovická a ostřešanská. Jistě stojí za zmínku, že na hřbitově je pochován Josef František Devoty, mikulovický farář, rodák z Hradce Králové, který přišel na mikulovickou faru v roce 1836. Společně se svým přítelem, dějepiscem W.W.Tomkou zapsal věrně historii 14 obcí své farnosti v Pamětní knize (má 760 psaných stran). Byl také jedním ze zakladatelů Matice České. V rodinné hrobce je též na mikulovickém hřbitově pochována žena a dcera Boženka vnuka Boženy Němcové, Karla Němce. Již zmíněný biskupský vikář, páter Tomáš Střebský působil v Mikulovicích plných 35 let. Byl též prvním předsedou zemské Jednoty českého duchovenstva, čestným kanovníkem, konsistorním radou a děkanem a dokonce sbormistrem pardubických pěveckých sdružení Pernštýn a Ludmila.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mikulovice (obec) Jeseník
obec, osada Mikulovice (obec) Pardubice
obec, osada Mikulovice (obec) Třebíč
město, městys Mikulovice (městys) Znojmo
obec, osada Mikulovice v Krušných horách (osada) Most



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)