Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Libišany (obec) [7260]



Obec Libišany leží na rozmezí dvou krajů královéhradeckého a pardubického, v nejsevernější části okresu Pardubice

První písemná zmínka o existenci osady ležící 8km jihozápadně od Hradce Králové  pochází z roku 1436. Tohoto roku zastavil král Zikmund Libišany, odedávna majetek kláštera opatovického, jistému  Zdeňkovi Švábovi z Chvalovic. Z roku 1437 pochází nepřímá zmínka o existenci Libišanské tvrze („Hradečtí vyjeli s velkú puškú k Libišanóm i nedobyvše Libišan, přijeli zase do Hradce“ – Profous). V roce 1465 obnovil král Jiří z Poděbrad zápis na Libišany Mikuláši Berkovi z Dubé. V letech 1470 – 77 patřila vesnice knížeti Jindřichovi Minsterberskému , v roce 1493 ji pak od Václava ze Zahrádky získal Vilém z Pernštejna. Tímto aktem se Libišany staly trvalou součástí pardubického, od roku 1560 komorního panství.

Z tvrze stávající uprostřed vsi zůstal jen nevelký pahorek se zbytky valů a příkopů v podobě nevýrazných terénních vln. Na pahorku stojí dnes malá zvonička, vystavěná v roce 1834.

Východně od obce Libišany se nachází rašeliniště, kde se těží rašelina pro lázeňské zařízení v Lázních Bohdaneč.

Severovýchodně v místě zvaném Na Bahnech byly objeveny kolové stavby a sídliště z mladší doby kamenné.

V okolí obce se nachází chráněné slatinné louky s rákosinami ( 11,94 ha ), na okraji obce směrem na Opatovice nad Labem je obecní rybník.

Výměra katastru obce je 572,02 ha; nadmořská výška = 230 m.

K 16.červenci 2007 je  evidováno 152 čísel popisných.

K trvalému pobytu je přihlášeno 429 obyvatel, z toho je 167 mužů nad 15 let, 41 chlapců do 15 let, 182 žen nad 15 let, 39 dívek do 15 let.

V obci je zaveden plyn, vybudovaná splašková kanalizace s čističkou odpadních vod, vodovod, internet, funguje zde obchod i několik hospůdek. V obci má sídlo i několik firem. V současné době se připravuje výstavba 2 sídlišť rodinných domů.

Do obce zajíždí praktický lékař pro dospělé i dětská lékařka.

V obci pracují:

  • Sbor dobrovolných hasičů - založen  v roce 1887        
  • Fotbalový klub Libišany    - založen v roce 1991
  • Klub rybářů
  • Sbor pro občanské záležitosti

 

Od 19.prosince 2006 byla přes obec Libišany svedena doprava směrem na Hradec Králové z nedokončené dálnice D11. V současné době dochází k plnění podmínek stavebního povolení tohoto provizorního sjezdu. Jsou vybudovány chodníky po obou stranách komunikace z centra obce směrem na Lázně Bohdaneč, v 66 domech podél komunikace byla vyměněna okna za protihluková. Na komunikaci ze směru od Lázní Bohdaneč byla vybudována vjezdová brána a 2 ostrůvky s přechody pro chodce (1 samostatně  osvětlený). Zbývá dokončit chodník po obou stranách komunikace z centra obce směrem k Hradci Králové a cyklostezka ke hřbitovu, vjezdová brána od Hradce Králové a 1 ostrůvek s přechodem pro chodce. Práce na hlavní komunikaci by měly být dokončeny do konce srpna 2007. V podzimních měsících bude ještě provedena výsadba zeleně – náhrada za odstraněné stromy v katastru obce v souvislosti s výstavbou komunikace R 35 a D 11.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Libišany (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)