Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jezbořice (obec) [7250]



Obec Jezbořice patří administrativně pod okres Pardubice a náleží pod Pardubický kraj. Úředně žije v katastru této menší obce zhruba tři sta čtyřicet obyvatel. Leží v průměrné nadmořské výšce 268 metrů nad mořem. Celková katastrální plocha obce je 436 ha, z toho orná půda zabírá osmdesát tři procent.

První písemná zmínka je z roku 1131. V té době patřily Jezbořice k Olomouckému biskupství. V blízkosti obce se nacházelo středověké tvrziště. Na nejvyšším místě je postaven gotický kostel sv. Václava s barokními úpravami. Kostel byl založen r. 1055, původně byl dřevěný a po vyhoření v 15. století byl postaven z kamene. V 17. století byl dostavěn a prodloužen. U kostela je dřevěná zvonice ze 14. století. Oba objekty jsou vedeny v seznamu nemovitých kulturních památek.
Historické jádro obce tvoří protáhlá náves s objekty a zemědělskými usedlostmi štítem orientovanými do návsi. Mladší část zástavby je oddělena od historické části příkrým svahem a je situována podél Klešického potoka.

V obci je vybudován rekreační areál - koupaliště, tenisový kurt a kurt na nohejbal/volejbal. Do této části je také soustředěna individuální rekreace. Atraktivitu obce zvyšují také konírna a jezdecký oddíl s možností hippoturistiky. V obci se koná vánoční koncert v kostele sv. Václava, tenisový turnaj o pohár starosty obce, hasičské závody o pohár starosty obce, beseda s důchodci, vítání občánků, mikulášská nadílka. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. Místní obyvatelé mohou využívat plynofikaci, kanalizaci i veřejný vodovod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jezbořice (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)