Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jaroslav (obec) [7247]



Obec je součástí spádového okruhu obce s rozšířenou působností Holice v Čechách v Pardubickém kraji. Stavební úřad, úřad práce, finanční úřad se nachází v Holicích, které jsou vzdáleny 9 km, správa sociálního zabezpečení a katastrální úřad se nachází v Pardubicích, vzdálených přibližně 32 km. V Pardubicích se nachází též nejbližší nemocniční zařízení. Ze základní občanské vybavenosti se MS, ZŠ, základní lékařská péče a matrika nacházejí v blízkém Horním Jelení, které je vzdáleno 4 km ve směru na Borohrádek. V Horním Jelení se také nachází kostel a hřbitov. Kostel a hřbitov se také nachází v blízké Radhošti, vzdálené 4 km ve směru na Lůži. V rámci silniční sítě obec leží na komunikaci I. třídy č. 35, asi v poloviční vzdálenosti mezi nejbližšími většími centry - Vysokým Mýtem a Holicemi. Tuto komunikaci přímo v obci přetíná silnice II. třídy č. 305 Borohrádek-Lůže. Autobusové spojení do nejbližších měst a obcí (Holice, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Pardubice, Litomyšl, Horní Jelení) je dobré. Zásobování energiemi je zabezpečeno el. vedením společnosti Východočeská energetika, a.s. Hradec Králové a plynovodním vedením společnosti Východočeská plynárenská, a.s. Hradec Králové.

Geograficky se obec Jaroslav nachází v České křídové tabuli, Holické kotlině, v nadmořské výšce kolem 270 m. n. m. Krajina v okolí je mírně členitá, z hlediska turistického a rekreačního zajímavá, neboť zde začínají rozsáhlá zalesněná území, táhnoucí se směrem na sever k Rychnovu nad Kněžnou. O turistické atraktivitě území svědčí fakt, že v okolí obce probíhá několik turistických stezek a cyklotras.
Z hlediska sídelní struktury náleží obec do rozsáhlého urbanizovaného území Hradecko-pardubické aglomerace. Obec má charakter silniční vsi s pravidelnou, i když poněkud volnější zástavbou. Komunikace II/305 tvoří hlavní osu, podél níž je soustředěna převážná většina zástavby. V jižní části přetíná obec kolmo komunikace I/35. Zde je zástavba rozmístěná i podél několika místních komunikací. Na severní straně je obec ohraničena lesem, zástavba se opět rozrůstá podél několika vedlejších komunikací. Bydlení je v obci převládající funkcí, jedná se o bydlení venkovského typu s odpovídajícím zázemím užitkových zahrad a chovem drobného domácího zvířectva.

Obec Jaroslav leží v povodí Lodrantky. Lodrantka pramení západně od Jaroslavi v lesních komplexech, napájí rybník na západním okraji obce, dále rybník Franclinský a dále Lodrant a pokračuje západním směrem a vlévá se do Loučné jako pravostranný přítok u Dašic. Podle fytogeografického členění náleží území obce do teplomilné květeny, podle klimatu do teplé oblasti T2. Průměrná roční teplota činí 8,5 C průměrné roční srážky 610 mm. Délka vegetační doby 165 dní.
Dle biotopu celé území patří do 2. vegetačního stupně - bukovo-dubového stupně, středoevropského listnatého lasa. V současnosti převládá orná půda, lesnatost je střední, převládají smrkové porosty s příměsí borovice.

V obci se nachází pamětní pomník k obětem 1. světové války a kousek za obcí za území jejího katastru pomník padlého sovětského vojáka z 2.světové války.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jaroslav (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)