Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Holice (město) [7235]



Město Holice je přirozeným centrem východní části okresu Pardubice. Nalézá se při hlavní silnici mezi Hradcem Králové a Svitavami. Městem též prochází silniční trasa z Pardubic do Rychnova nad Kněžnou. Na střed obce s rozlehlým náměstím navazuje část Staré Holice, okolí návrší osidlují čtvrtě Koudelka, Kamenec a Podlesí, západním směrem pokračuje Podhráz a jižně je poněkud vzdálenější Roveňsko.

V sedmitisícovém městě s průmyslově-zemědělským charakterem má sídlo městský úřad, finanční, pracovní a sociální úřad, poliklinika s pohotovostní službou, poštovní úřad, policejní a hasičská stanice. Potřebnou úroveň doplňuje síť obchodů, drobných živností, rozmanitých služeb, restauračních a ubytovacích zařízení, větších firem, peněžních ústavů, školských, kulturních a tělovýchovných institucí. Je zde vlakové nádraží, spojující Holice s hlavními železničními tratěmi, autobusové linky vedou do blízkého okolí a dálkové spoje směřují do mnoha měst České republiky.

Holice jsou prvně zmiňovány v roce 1336 jako součást Chvojnovského panství, náležejícího králi Janu Lucemburskému. V patnáctém století se již hovoří o městečku, k němuž nezbytně patří "rathouz" neboli radnice. První dvě dřevěné budovy lehly popelem, kamenná radnice byla dostavěna v roce 1824. Svým charakteristickým vzhledem se na více než jedno století stala dominatnou rozlehlého náměstí. Byla zničena v květnových dnech roku 1945. Náměstí, nesoucí jméno T. G. Masaryka, tvoří institucionární i obchodní centrum města.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Holice (město) Pardubice
obec, osada Holice (městská část) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)