Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolany (obec) [7229]



Historický původ obce Dolany u Pardubic

V místech, kde se nyní nachází katastr obce Dolan se v předhistorických dobách rozkládala „veliká bahna“, do nichž přecházel jižní okraj bohdanečského úvalu. Tyto mokřiny se táhly přes území dnešních Opatovic n. L., Pohřebačky, Libišan, Ždánic a Dolan až k Bohdanči.

Původ Dolan je velmi starý. Na jejich místě stávala prehistorická osada, což dosvědčil i hromadný nález bronzových náramků. Vznik osady se datuje někdy kolen roku 1073 i když první písemná zmínka o Dolanech pochází z roku 1228, kdy je daroval vladyka Mikuš klášteru Opatovickému výměnou za jinou vesnici na Litoměřicku. Po zpustošení kláštera r. 1421 byly Dolany spolu s ostatními vesnicemi samovolně zabrány Divišem Bořkem z Miletínka, kterému tento zábor potvrdil v r. 1436 císař Zikmund, a to za věrné služby, které mu  Bořek prokázal.

Dalšími významnými držiteli Dolan byla knížata Münsterberská. Knížata značně zadlužená dávala mnohé vesnice do zástavy. Tak Dolany spolu s Rohoznicí a Křičení měl v zástavě Mikuláš z Chrastu. Od jeho dědiců vykoupil Dolany pan z Pernštejna a v roce 1560 převzala Pardubické panství od zadlužených Pernštejnů královská komora. Podle urbáře (soupisu půdy a poddanských povinností) z roku 1588 náležely Dolany k rychtě Ždánické. Měly 21 osedlých, kteří museli 101 den robotovat o žních a trhat konopí na 9 záhonech. V dobách třicetileté války bylo ze 21 stavení zničeno 11.

O dalších osudech obce nejsou podrobnější zprávy. Pardubickému panství Dolany náležely až do roku 1848, ve kterém Josefínské reformy přinesly zrušení poddanského svazku a novou organizaci obcí, která již měla zajistit právo svobodné volby zástupců, právo rozhodovat o přijetí nových členů obce atd. 

Své stopy v obci jistě zanechala i válka v roce 1866 (viz. kaplička sv. Floriána).

Další osudy obyvatel obce již zachycovali obecní kronikáři Dolan.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolany (osada) Ústí nad Orlicí
obec, osada Dolany (obec) Kladno
obec, osada Dolany (obec) Klatovy
obec, osada Dolany (obec) Plzeň-sever
obec, osada Dolany (obec) Mělník
obec, osada Dolany (obec) Náchod
obec, osada Dolany (obec) Olomouc
obec, osada Dolany (obec) Pardubice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)