Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zbyslavice (obec) [7214]



První doložená zmínka o obci Zbyslavice je z roku 1359, kdy patrně proběhla slovanská kolonizace území. Prvotní název se vyskytuje v latinské formě Sbyslouicz. Zbyslavice v té době tvořily samostatný drobný stateček, jehož majitelé bydleli v malé dřevěné tvrzi, ze které zbývá nyní pouze nevelký pahorek. Dnes se tomu místu říká "hrádek" a rozkládá se v prostoru bývalého autokrosového závodiště Zbyslavské kotliny. V pozdější době je doloženo malé šlechtické sídlo.

Obec Zbyslavice se nachází 15 km severozápadně od krajského města Ostravy a 6 km od lázeňského městečka Klimkovic, na pahorkatině s nejvyšší nadmořskou výškou 373 m, mezi údolími pstruhového potoka Seziny a Polančice v povodí řeky Odry.
Katastr obce má 740 ha, z toho je 292 ha lesů a 276 ha orné půdy, na které převážně hospodaří ZD Slezan. V obci nyní žije 580 obyvatel.
Obec v roce 2009 oslavila 650 let svého trvání. První doložená zmínka je z roku 1359, kdy obec Sbyslouwitz tvořil samostatný drobný stateček, jehož majitelé bydleli v dřevěné tvrzi, po které zbyl jen nevelký pahorek.
Obec je zřizovatelem dvojtřídní Základní školy, Mateřské školy, Školní družiny a jídelny. Máme vybudovanou rozsáhlou infrastrukturu jako je vodovod, plynofikace, elektro, dešťovou kanalizaci, bezdrátový internet, chodníky kolem hlavní silnice a asfaltovou komunikaci v celé obci. Pro občany i návštěvníky obce je k dispozici Obecní dům s pohostinstvím "Na kopečku" kde se koná většina kulturních a společenských akcí jako jsou plesy, zábavy, koncerty, svatby nebo rodinné oslavy. Kapacita velkého sálu v Obecním domě je až 300 návštěvníků. Nákupní možnosti hlavně potravin jsou v prodejně Jednota.

Obcí prochází síť značených cyklostezek, ze kterých je nádherný pohled na Beskydy, Lázně Hýlov nebo i na ostravskou aglomeraci. Za zmínku stojí i kaple sv. Matouše a bývalý větrný mlýn, který je od r. 2001 v obecním znaku. Vodní mlýn na potoku Sezina nyní slouží pouze k rekreaci a k bydlení. V obci, která má asi 200 obytných rodinných domů je i dalších 40 rekreačních chat a chalup. K letnímu odpočinku slouží občanům i revitalizované údolí potoka Seziny kde bylo s pomocí evropských dotačních prostředků vybudováno 4,7 ha rybníků. Zbyslavice měly vždy více zemědělský charakter s drobnými řemeslníky a živnostníky.
Spádově, a nyní i správně, přísluší k Ostravě, protože převážná část občanů tam byla a je zaměstnána i mládež převážně v Ostravě studuje, nebo navštěvuje učiliště. Spojení obce s okolím je zajišťováno autobusovou dopravou.
Aktivní činnost vyvíjení fotbalisté TJ Sokol, kterým slouží nedávno opravené travnaté hřiště, zahradkáři s klubovnou a moštováním ovoce, Autoklub s leteckomodelářským klubem Gradient, nebo Myslivecké sdružení Polančice.
Po určitém útlumu stavebních činností se v obci zvyšuje poptávka po stavebních parcelách, zřejmě i z důvodu budované dálnice do Ostravy, která prochází 2 km od hranice katastru obce.
Lze říci, že život v obci Zbyslavice je plnohodnotný a do budoucna lze s jistotou očekávat jeho další zlepšování.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zbyslavice (obec) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)