Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vratimov (město) [7212]



Město Vratimov se skládá ze dvou částí - z vlastního Vratimova a Horních Datyň. Ekonomicko-geografická poloha řadí Vratimov jednoznačně do ostravské průmyslové agromerace Ostravské pánve. Území lze charakterizovat jako plochou pahorkatinu, která v západní části kolem řeky Ostravice dosahuje nejníže položených míst 236 m n. m.
Správní území města má výměru 1414 ha, město má 6398 obyvatel.

Historie města
Vratimov vznikl ve 2. polovině 13. století v době kolonizace Těšínska a jeho založení souvisí s kolonizační činnosti feudála Jana Baruta, pocházejícího ze starého šlechtického rodu Barutů, původně z Lužice.

Nejstarší tradici ve městě má zemědělská výroba, ta však v 80. letech 19. století ustupuje rozvoji ostravského průmyslu a zásadní změnu pro město přináší výstavba továrny na celulózu a rozvoj ostravského průmyslu. Bohužel, Vratimov patří k oblastem, které jsou silně poznamenány negativními účinky průmyslu na krajinu.

Výstižným vyjádřením tradic města je jeho znak, na kterém je zobrazeno rádlo, představující nejstarší tradici - zemědělskou výrobu, dále ozubené kolo a role papíru, symbolizující historii výroby celulózy a papíru a hutní výrobu.

Památky, kultura a sport
Na území Vratimova se nenacházejí žádné historické památky, zato se však město může pochlubit množstvím zeleně a rozsáhlou sítí zařízení sloužících k odpočinku a využití volného času.

Kromě kulturního vyžití je to především sportovní areál, skládající se z otevřeného stadionu, koupaliště, tenisových kurtů, herny stolního tenisu a hotelové ubytovny, dále sokolovna s volejbalovým hřištěm, tenisová hala a v zimě kluziště. V současné době byla zahájena stavba cykloturistické stezky podél řeky Ostravice, která by měla v budoucnu spojit Ostravu s Beskydami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Vratimov (město) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)