Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ostrava-Jih (městský obvod) [7195]



Městský obvod Ostrava-Jih vznikl na katastru původně samostatných obcí Výškovice, Hrabůvka, Zábřeh nad Odrou a Dubina, která zasahuje až na katastry Nové a Staré Bělé.

Historii obvodu lze vyčíst už ze znaku, který byl vytvořen v roce 1994 a vychází z pečetních obrazů původních obcí. Základem znaku je čtvrcený štít. První pole převzalo symboliku pečeti Zábřehu. Jedná se o tři stříbrné kužely v červeném poli, které v minulosti vyjadřovaly příslušnost k olomoucké kapitule. V druhém modrém poli jsou stříbrné váhy, v třetím modrém poli je stříbrná ryba. Poslední stříbrno-červené šachové pole je heraldickou stylizací soudobé sídlištní zástavby.

Obvod Ostrava-Jih je v současné době charakterizován jako nejlidnatější území Ostravy. Počet jeho obyvatel se pohybuje okolo čísla sto patnáct tisíc, což by jako samostatné město bylo páté největší v České republice.

Byť mnozí vnímají Ostravu-Jih především jako jedno velké panelové sídliště, historie obvodu zdaleka nebyla jen panelová a šedivá. Historii zastupují i kulturní památky, mezi které bezpochyby patří kostel Růžencové Panny Marie a socha svatého Floriána v Hrabůvce. V Zábřehu je kostel Navštívení Panny Marie, kterému byl darován gotický zvon z přelomu 13. a 14. století, což je pravděpodobně nejstarší zvon na Moravě. Památník obětem druhé světové války na vysokých Březích v Zábřehu, pomník anglických letců vedle kostela v Hrabůvce, pamětní deska na Klegově ulici v Hrabůvce, pamětní deska a vila Dr. Martínka v Hrabůvce.

Mezi kulturní a chráněné památky patří i Jubilejní kolonie, postavená Vítkovickými železárnami podle projektu J. Friewalda v letech 1921 - 1932. Jedná se o dělnické byty v Hrabůvce, situované do jednopatrových domů se dvory a vnitřními ulicemi. Dnes po rekonstrukcích tato část nabízí nejatraktivnější bydlení v obvodu. Návštěvníky láká také nově zrekonstruovaný zámek v Zábřehu, jehož součástí je i pivovar. Velmi oblíbeným bydlením se staly i části Výškovice a Zábřeh, které úzce sousedí s Bělským lesem. Připravuje se jeho revitalizace tak, aby měl estetický i rekreační význam.

Kulturu pro obvod Ostrava-Jih zajišťují kromě Domu kultury Akord i Kulturní dům K-TRIO, zábřežské kino Luna, Komorní klub na Velflíkově ulici v Hrabůvce a v neposlední řadě ČEZ Aréna, která je využívána ke sportovním i jiným společenským akcím.

V létě roku 2006 začal veřejnosti sloužit Vodní areál Jih na Svazácké ulici v Zábřehu. Má dva tobogány a čtyři skluzavky, padesátimetrový plavecký bazén, relaxační bazén atypického tvaru a dětský bazén. Návštěvníkům slouží také nová sportoviště. Nabídka služeb celého areálu je postupně rozšiřována a zkvalitňována.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ostrava-Jih (městský obvod) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)