Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » obec, část obce (osada) » Mariánské Hory a Hulváky (městský obvod)

Mariánské Hory a Hulváky (městský obvod) [7188]



Na přelomu 13. a 14. století vzniká vesnice, která nese název typický pro období kolonizace, tedy Lhota. Toto označení dostávaly vsi založené většinou na lesní půdě, které pak byly po jistou lhůtu osvobozeny od poddanských povinností.

První písemnou zmínku o Mariánských Horách nacházíme v roce 1367, kdy nesla německý název TEFFLSDORF (Čertova Ves). Zřejmě se jí tak říkalo podle jména majitele obce HERSCHODE TEUFFELSDORFA ,neboli Herše z Čertovy Lhoty.

V době svého vzniku měla tato lesní lánová ves asi jen 7 – 8 usedlostí, které se rozkládaly podél dnešní Novoveské ulice, přibližně v úseku ohraničeném ulicí Přemyslovců a ulicí Švermovou. Z jihu ji chránil vysoký břeh řeky Odry, ovšem ta se často vylévala z břehů a ves proto částečně před záplavami ochraňoval lužní les. Snad přívlastek Čertova v jejím názvu naznačoval, že se nacházela v odlehlém bažinatém a zalesněném místě, jež mohlo u obyvatelstva vyvolávat strašidelné představy, ale je to jen jedna z možných verzí, jak si to případně vysvětlit.

Patrně nejstarší cesta v této oblasti vedla od Brušperku k brodu přes Odru v Přívoze a do města Moravské Ostravy. Založení Čertovy Lhotky posílilo její bezpečnost a pravděpodobně v její blízkosti vyrostla dřevěná tvrz zmiňovaná v roce 1476, jejíž přesnou polohu však neznáme.

Další z majitelů, Ladislav z Kadaně a na Paskově , prodal ves r. 1533 za 350 zlatých městu Moravské Ostravě.

O šest let později Lhotku propustil z léna a manské povinnosti olomoucký biskup Stanislav I. Thurzo za každoroční poplatek kopy štik a kopy kaprů, později pak kopy grošů. Tak se stala Čertova Lhotka trvale poddanskou vsí Moravské Ostravy až do roku 1848, kdy bylo poddanství zrušeno, obec se od města odtrhla a osamostatnila se.

Během století se ves příliš nerozšiřovala, například v roce 1794 měla 147 obyvatel a 26 domů, v roce 1843 měla 227 obyvatel, 36 domů a 49 domácností.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mariánské Hory a Hulváky (městský obvod) Ostrava-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)