Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Myštice (obec) [7098]



HISTORIE OBCE - tato "manská ves" byla a je posazena na křižovatce 5 silnic, což byla velmi výhodná poloha. Do roku 1348 patřila jako okrajová západní obec královská k panství zvíkovskému. Roku 1348 zapsal "královskou ves Myštice (dříve Dmejštice nebo také Mišek)" král Karel IV. hofmistru své I. manželky Blanky z Valoi, Hukovi (též Hugovi) z Dornsteinu a držiteli hrádku Křikava. 

Následně pak připadla obec Jindřichu Kolmanovi z Křikavy. Jindřich tuto ves celou prodal roku 1418 (včetně dvou kmetcích dvorů v Černívsku, loukou pod Zaroždicemi zvanou Velká zatopená pak Labutí a mlýnem) panu Petru Zmrzlíkovi ze Svojšína na Orlíce. 

Tím se dostaly Myštice k Orlíku. Po zničení Křikavy a přilehlého kostela se farnost Černívsko na nějaký čas rozpadla. Myštice a okolní obce pak tedy připadli k farnosti do Pohoří, kde jsou dodnes. Roku 1492 dal král Vladislav II. Jagelonský povolení Zdeňkovi Lvu z Rožmitála a Blatné ku stavbě rybníka u Střížovic. Ten byl také jako Střížovický nazván. Jeho původní hráz byla posazena asi o jeden kilometr blíže k Chobotu. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Myštice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)