Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Milejovice (obec) [7094]


    další pojmenování: Milivice

Obec Milejovice se náchází na jihu Čech v okrese Strakonice. Od tohoto města jsou Milejovice vzdálené 7,5 km jižně (vzdušnou čarou) nebo 10 km (po silnici). V blízkosti se nalézá také městečko Volyně. Obec sousedí s několika vesnicemi: Milíkovice s osadou Jedraž, Sudkovice, Kuřimany, Skály, Střítež, Neuslužice, Přechovice a Hoštice.

Na návsi, kde je křižovatka - cesty vedou do Kuřiman, Přechovic a Hoštic - se nachází požární nádrž a autobusová zastávka. Směrem na Kuřimany se dostaneme na kopec, kde je místní kaplička. Za ní se nachází hřiště s pískovištěm a ohništěm. Je zde i obecní úřad a místní hospoda.

V  okolí Milejovic a i v samotné vsi se nachází několik paměti-hodností. U kapličky je památník obětem 1. světové války. Nakonci vsi, U dvou křížů, směrem na Přechovice, je památník na napoleonské války. Stojí zde dvojramenný kříž. Nedaleko Milejovic byl, na úbočí vršku Vráž v lese, postaven, na konci 19. století, kostel Dobrá Voda. Je postaven u studánky. Kolem kostela vede křížová cesta.

Původní název Milejovic byly Milivice. Tento název můžete nalézt ve starých písemnostech nebo na starý mapách z dob Rakouska-Uherska. První písemná zmínka o obci je z roku 1315.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Milejovice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)