Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lažany (obec) [7084]



Poprvé v historii je připomínána obec Lažany v roce 1384, kdy náležela Ježkovi z Lažan. Po něm od roku 1402 až do poloviny 16. století, zde sídlil rod Žakavců. V letech 1402 – 1422 je v řadě jednání uváděn první z nich Jindřich Žakavec z Lažan. Podle A. Sed1áčka není vyloučeno, že je to tentýž, který byl purkrabím na Helfenburku. Z pozdější doby je znám Jan a od roku 1489 bratři Mikuláš a Lev. Od roku 1525 sídlil na Lažanech Václav Žakavec, který v roce 1544 založil tvrz, dvůr a ves do obnovených desek zemských. V roce 1547 však prodává Lažany s dvorem a pustou vsí Volfovi Rýzmberskému z Janovic. O tři roky později koupil statek od Volfa Pavel Kořenský z Terešova. Ten je zde jmenován ještě v roce 1572 společně s Adamem Kořenským. Po Adamu Kořenském získala statek dcera Alžběta, která jej připsala roku 1604 svému druhému muži Fabiánovi Jáchymovi Sekerovi ze Sedčic. Ten sídlil na Lažanech ještě v roce 1615. Později byly Lažany připojeny k nedalekým Čekanicím.

V roce 1668 oboje koupila Kateřina Enysová  rozená Vitanovská z Vlčkovic, ale již za 5 let je dále prodala Maryně Kateřině Enysové, rozené Častolárce z Dloulhé Vsi. V majetku rodu Enysů z Atterů a Iveaghů byly Lažany celé 18. a 19. století. Středověkou tvrz v Lažanech, vybudovanou snad ještě v závěru 14. století a obklopenou rybníky, vystřídal dnešní jednopatrový dvoukřídlý zámek s jednoduchým pozdně barokním průčelím na severním křídle. Do starší stavební fáze tvrze náleží západní křídlo se starou valenou klenbou v zadním traktu, dále pak sklep pod severním křídlem, přístupný nepravidelně zalamovanou chodbou. Renesančně přestavěná tvrz byla barokně upravována zejména kolem roku 1760, dále pak v 19. století a v letech 1904 – 1924. V roce 1989, za působení domova důchodců byla na zámku opravena fasáda. Od roku 1955 sloužil zámek jako domov důchodců.

V roce 2002 byl zámek vydán restituentům a domov důchodců přestěhován do nově postavené budovy v Blatné. Kolem zámku je přírodní park. V  průčelí zámku najdeme ještě čtvercové sluneční hodiny. V současné době není zámek ani park staronovými majitely využíván k žádnému účelu a bohužel není ani patřičně udržován, takže tato hezká stavba pozbývá na kráse. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lažany (obec) Blansko
obec, osada Lažany (obec) Liberec
obec, osada Lažany (obec) Strakonice
obec, osada Dolní Lažany (obec) Třebíč
obec, osada Lažany (osada) Chomutov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)