Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kraselov (obec) [7077]



Obec Kraselov s osadami Lhota u svaté Anny, Mladotice a Milčice leží v malebné krajině jížních Čech ve strakonickém okrese. V současné době zde žije 235 obyvatel. Nejvyšším místem v okolí je Mladotický vrch vysoký přes 703 m.

Český kronikář Václav Hájen z Libočan spolu s Janem Hodějovským z Hodějova stanovili založení Kraselova k roku 816. Tento předpoklad vychází z pověsti a pokud se týče jména Kraselov je velice pravděpodobný.

Dolní část Strakonicka v té době byla již značně osídlena, byla tamními obyvateli vyhledávána klidná místa pro nové osídlení, což plně platilo i pro budoucí Kraselovsko. Kronikář Beckovský napsal, že kolem uvedeného roku žil v Píseckém kraji bohatý muž jménem Krasel. Zanechal vdovu Řepici, se svojí družinou přebrodil řeku Otavu a Volyňku, vyhnul se zalidněné oblasti Volyňska, hradišti u Sousedovic, hradci u Nemětic a ubíral se západním směrem podél Smiratického potoka. Mírně stoupající úžina přivedla Krasela s družinou na nejvyšší bod toho území. Za své budoucí sídlo zvolil Krasel mírnou nížinu na východ otevřenou. Tichý, ještě nezalidněný kout, porostlý hlubokými lesy s velkým množstvím zvěře k lovu.S družinou postavil tvrz, opevnil ji příkopy a natrvalo se usadil.

Vzrůstající počet obyvatel družiny nutil příslušníky rodin, aby v blízkosti tvrze začali stavět jednoduché příbytky. Další stavby nejvíce pokračovaly východním směrem. Josef Hora, řídící učitel z Horažďovic ze Školním věstníku roku 1882 o Kraselově napsal:“ Kraselov je osada starobylá \ to nejspíše jedna z prvních na Prácheňsku. Původně zde stával jen malý hrad, jehož dějiny se ztrácejí v pověstech a bájích.“


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kraselov (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)