Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chelčice (obec) [7066]



Starobylá obec Chelčice, o níž první zmínky spadají do pol. 14. století, leží 3 km jižně od Vodňan směrem na Netolice. Je zasazená do malebného prostředí rozhraní šumavských vrchů a Českobudějovické pánve, kde přírodní a klimatické podmínky umožňují již několik staletí místním hospodářům pěstování ovoce.
Chelčice navázaly kontakty s ovocnářskými oblastmi Lallinger Winkel ve Spolkové republice Německo a Mostviertel v Rakousku.
Obec nese jméno známého středověkého náboženského reformátora a filozofa Petra Chelčického. V roce 1946 mu Chelčičtí vystavěli pomník a na jeho počest každoročně pořádají Dny Petra Chelčického. Dominantou obce je původně románský kostel sv. Martina.

V roce 2000 získaly Chelčice titul Jihočeská vesnice roku, v celostátním kole pak obsadily 3. místo. V současné době trvale žije v Chelčicích 330 obyvatel optimistického věkového průměru – 38 let.

Významnou součástí života obce je její kulturní a společenský život. Působí zde občanské sdružení Mája – Tvořivé Chelčice, v současné době se svými devíti kluby, které usiluje o rozvoj společenských, zájmových, vzdělávacích, kulturních a sportovních aktivit obce.
A jak je to s dalšími spolky? Zahrát fotbal si můžete ve Fotbalovém klubu Chelčice v družstvu mládeže nebo mužů. V Chelčicích se hraje i volejbal při VC Chelčice. Uhasit požár Vám pomůže Sbor dobrovolných hasičů Chelčice, který oslavil už 110. výročí. O zvěř se stará Myslivecké sdružení Bušavá. Děti hrají divadlo v divadelním souboru Chelčické štěstí, tvořit můžete ve Výtvarném klubu keramického ateliéru. Maminky a děti se mohou vydovádět v klubu Mateřské klubíčko. Nesmíme zapomenout ani na Klub pohody a zábavy (KPZ), dříve MS ČČK Chelčice, a na neformální klub Průhon.

Historie

První písemná zmínka o obci Chelčice je z roku 1352.
Dochovaná kronika je z roku 1872. Původní vladycký a první známý šlechtický rod Hrůzů z Chelčic sídlil v roce 1390 na nedalekém hradě Helfenburku u Bavorova. V roce 1444 koupil pan Oldřich z Rožmberka Prachatice a ustanovil zde Václava Hrůzu z Chelčic za purkrabího. V druhé polovině 15. století přešly Chelčice do vlastnictví rytířů z Malovic.

Chelčice naleznete již téměř v podhůří Šumavy, 3 km jižně od Vodňan, směrem na Netolice, na rozhraní Šumavských vrchů a Budějovické pánve, kde přírodní a klimatické podmínky umožňují již několik staletí místním hospodářům pěstování ovoce.
Obec Chelčice se nachází 461 metrů nad mořem.V současné době trvale žije v Chelčicích 330 obyvatel. Optimistickou skutečností pro naši obec je nízký věkový průměr, který je 36 let.

Starostou obce je pan Jiří Iral.

Obec má zpracován územní plán, který řeší budoucí možnou bytovou výstavbu a občanskou vybavenost a možnost dalšího rozvoje podnikatelských aktivit.

Dalším zpracovaným dokumentem je Místní program obnovy vesnice, který obsahuje základní směry a myšlenky rozvoje Chelčic. V mnoha směrech je již tento program naplňován a uváděn do života. Například se podle něj postupuje při úpravách veřejných prostranství.

Od listopadu 1999 je vydáván měsíčně Zpravodaj obce Chelčice nákladem 250 výtisků.

Zastupitelé obce v roce 2000 podpořili vznik a realizaci Pamětní síně Petra Chelčického, jejíž expozice je umístěna ve Víceúčelovém zařízení, kde též sídlí Obecní úřad Chelčice.V roce 2002 obec Chelčice oslavila 650 let od svého založení. Při této příležitosti byla zorganizována veřejná sbírka, ze které obec nechala zhotovit novou sochu Petra Chelčického, která je umístěna v Pamětní síni.

V roce 2000 byla naše obec vyhodnocena v Programu obnovy venkova Jihočeskou vesnicí roku.

Obec má vlastní vodovodní síť s centrálním zásobováním vodou, je napojena na místní čistírnu odpadních vod a je zcela plynofikována.

Ve vlastnictví obce jsou budovy místního hostince, sportbaru a prodejny se smíšeným zbožím, která i přes značnou konkurenci supermarketů zajišťuje základní zásobování v obci velmi dobře, a to i díky symbolickému nájemnému.

Obec je zřizovatelem a provozovatelem mateřské školy, kterou navštěvuje více než dvacet dětí. Podílí se také ve spolupráci s církví na rekonstrukci místního římsko-katolického kostela sv. Martina a hřbitova.

Obec Chelčice se svým okolím patří k nemnoha historicky podloženým oblastem na jihu Čech s velkou pěstitelskou tradicí ovocných dřevin. Ovocnářská tradice spadá již do minulého století. Intenzivní ovocné sady se na volné půdě začaly v Chelčicích vysazovat v r. 1967. Pěstují se zde nejnovější odrůdy jabloní, třešní, višní, švestek, jahod, hrušní a rybízu. Chelčice jsou po celé republice známé vývojem a aplikací biologických metod v ochraně ovocných sadů. Ovoce zde pěstované se jednak uplatňuje v obchodní síti, nebo se v místě některé ovocné druhy či jejich partie zpracovávají na ovocné koncentráty, šťávy, džusy, marmelády či ovocné pyré.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chelčice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)