Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Číčenice (obec) [7052]



V kronice obce Číčenice se uvádí: „Prostřed návsti při zabořské silnici proti statku čp. 21 stávala skrovná kaplička. Uvnitř socha sv. Jana Nepomuckého, nahoře věžička se zvonkem, jímž třikrát denně obecním slouhou vyzváněno, před kapličkou několik cihlových schodů. Na těch schodech sedával za nedělního odpoledne hlouček žen s dětmi při odpolední pobožnosti. Tato shromáždění bývala někdy tak četná, že sedělo se na prostranství kol dokola, takže vznikla myšlenka postavit řádnou kapli, jež by všechem shromážděný lid pojala. Ku stavbě došlo r. 1888. Tehdy stará kaplička rozbořena a na jejím místě stavěna pěkná, prostranná kaple mešní. Obraz svatého Václava na oltář malovaný píseckým akademickým malířem a asistentem reálky Václavem Šebelem darovala kněžna Ida Schwarzenbergová.“

V současnosti jsou v obci Číčenice památkově chráněny objekty čp. 16, 17 a 18. Jedná se o tři statky se štíty ve stylu selského baroka.

Doporučujeme vycházku do místních částí Strpí a Újezdec. Cestou do Strpí se dostaneme ke Kraví hoře (0,5 km), odkud je pěkný výhled na Vodňany, rybníky Strpský, Mlýnský, Černoháj a předhůří Šumavy. Zajímavá je i odlehlá samota Klús, kde žil Vít Fučík Kudlička.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Číčenice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)