Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Bruntál » hrad, zámek, tvrz » Šternek (zřícenina hradu)

Šternek (zřícenina hradu) [6962]



Šternek-hrad Hrad Šternek stával na konci dlouhého úzkého hřebene na levém břehu Bilčického potoka, nedaleko soutoku s Moravicí. Zachovaly se z něho pouze zbytky příkopů a valů.Z terénu lze usoudit , že měl protáhlý tvar a skládal se z předhradí a vnitřního hradu, položených nad sebou. Jméno hradu napovídá, že jeho zakladateli byli Šternberkové, k jejichž zboží náležel, a to patrně někdy během 14. stol.

První nepřímá zpráva o něm je z r. 1397, kdy držitelé šternberského zboží Markvart ze Šternberka a Petr z Kravař zapsali opavské a ratibořské kněžně Anně, do zemských desk její věno na řadě vsí šternberského panství, mimo jiné i na vsi Šterneku,která stávala pod hradem. O šest let později Šternek získal jako součást medlického léna olomouckého biskupství Petr z Kravař. Naposledy se jeho jméno uvádí v r. 1410, kdy jej Petr z Kravař přiřkl městskému právu dvoreckému. V roce 1561 je hrad zmiňován již jako pustý.

Destrukce hradních zřícenin tak jako nedalekého Medlického hradu postoupila hlavně v letech 1775-1777,kdy kamene z hradních zřícenin bylo použito ke stavbě silnice Olomouc-Opava.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)