Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Roštejn (hrad) [6907]



Hrad vybudovali v 2. čtvrtině 14. století páni z Hradce (podle erbovního znamení - růže nazván Rosenstein). Nevelký hrad na trojúhelníkovém půdoryse byl typem hradu s obvodovou zástavbou. Vstup v severní špici areálu byl chráněn polygonální věží s břitem, jv. od ní na skalách stál dvoupatrový palác, v jz. nároží snad již při založení hradu vybudována i kaple. Severně od brány bylo nevelké předhradí s hospodářskými budovami (dnes zcela zaniklé). V roce 1423 dobyli předhradí husité, hradu se však nezmocnili. V polovině 16. století nechal Zachariáš z Hradce hrad přestavět na renesanční lovecké sídlo a kolem něj zřídil rozsáhlou oboru. V této podobě hrad bez větších změn zachován dodnes. Od počátku 19. století se stal obydlím myslivce, který bydlel v budově z počátku 19. století v sousedství vstupní brány, ostatní budovy značně zpustly.

V hradních interiérech je v současné době umístěna stálá expozice, která dokumentuje nejen samotnou historii hradu. Soubory sbírkových předmětů také dokládají způsob života a řemeslný um našich předků v této oblasti Vysočiny.

V prvé místnosti se návštěvníci dozví základní informace týkající se historie hradu a okolí. Potom po schodišti vystoupají do Vstupní haly, která je dnes upravena loveckými předměty a trofejemi a vyzdobena několika obrazy.

Z haly vstupují do Obrazárny, v níž jsou umístěny obrazy především z období baroka.

Velmi zajímavou místností je Erbovní sál se stěnami pokrytými nástěnnými malbami zhruba sedmi stovek erbů, dosud z velké části zřetelně zachovanými.

Vzápětí vstupují návštěvníci do sálu, dříve zvaného Herna. Dnes je zde rozsáhlá sbírka lidové moravské keramiky.

Cínové užitkové předměty, zhotovené jihlavskými cínaři, jsou hned v následujícím sále. Odtud sestoupí návštěvníci do sklepa s expozicí kamenictví, jež vypovídá o blízké i vzdálené historii zpracování zdejší velice kvalitní žuly.

Nejen dospělé, ale i děti velmi zaujme další místnost. Zde jsou totiž ukázky výrobků lidových řezbářů, jako např. hračky, formy na perník, ale především velký sedmimetrový betlém, sestavený třešťskými řezbáři. Zaujme také rozměrná malba koně na stěně.

Výklad pokračuje ve vedlejším Biskupském sále, opět vyzdobeném nástěnnými malbami, tentokrát s biskupskými atributy. Sál je vybaven dobovým nábytkem a je často využíván ke svatebním obřadům.

Biskupským sálem skončí prohlídka hradního paláce a návštěvníci pak projdou dlouhou chodbou zv. Malý ochoz na oratoř renesanční kaple, původně zasvěcené sv. Eustachovi – patronu lovců. Za kaplí následuje Velký ochoz, který je nyní upraven loveckými zbraněmi, pomůckami a trofejemi zvěře i obrazy s loveckými motivy.

Posledním přístupným sálem je sál Botanický, který je vyzdoben velkoplošnými nástěnnými malbami, představujícími zhruba tři stovky rostlin z různých podnebných pásem. Tyto malby doplňuje malá expozice cévnatých rostlin, která představuje podle biotopů výběr druhů charakteristických pro oblast Jihlavských vrchů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)