Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » hrad, zámek, tvrz » Janůvka (zaniklý hrad)

Janůvka (zaniklý hrad) [6720]



HISTORIE: Středověká kolonizace místní krajiny probíhala od konce 13. století. Čilý ruch kolem hradu Lukova v letech 1332 – 1334, v souvislosti s moravským markrabětem Karlem IV., pozdějším českým králem a římským císařem, zdejší kolonizaci také významně prospěl. Kolem hradu vznikaly nové osady. Mezi nimi také osada Janov, později známé jako Janůvky, kterou bychom dnes marně hledali na dně Slušovické přehrady, která se připomíná od roku 1446. Tehdy Janov vlastnili Šternberkové. Ráz středověké krajiny byl zcela odlišný od té dnešní, na níž jsme zvyklí. Karpatský výběžek vykazoval u nás hluboké a neprostupné listnaté lesy. Během neklidné doby husitství a později třicetileté války zdejším krajem prošla řada vojenských družin. Dokladem krutých časů je nedaleko i zaniklá osada Janov, která padla za oběť švédskému drancování a byla v 17. století vypálena. Pravděpodobně podobný osud padl i na nedaleký hrádek, který mohl být vypálen spolu s osadou Janov, nebo byl opuštěn později, kdy už tak neplnil svůj účel. V písemných pramenech však nevystupuje žádný rod, který by používal jeho predikátu. Méně pravděpodobná, ale snad možná je příslušnost ke Slušovicím. Žádné sídlo se v souvislosti s nimi neuvádí, ale byly vladyckým statkem a psal se po nich místní rod - už roku 1321 Vítek ze Slušovic. Ale o hrádku byly dost vzdáleny. Řešení těchto otázek a nalezení datovatelného materiálu na lokalitě je úkolem dalšího bádání.

POLOHA: Terénní zbytky hrádku na krátkém, ale strmém výběžku na levém břehu slušovické nádrže, asi 2,5 kilometrů severně od Slušovic.

POPIS: Hrádek chrání ze strany skalnaté šíje srpek valu 9 metrů širokého a 5 metrů hlubokého příkopu s plochým dnem. Oba valy vybíhají do strání, jež svou srázností nedovolují přístup. Jádro hrádku má oválný tvar s osami 12 a 14 metrů a za ním mírně klesá ostrý skalnatý hřeben, který končí stěnou lomu.

PŘÍSTUP: Po neznačené cestě směrem vzhůru od levého břehu slušovické nádrže, prudký výstup 1,2 kilometru.

Text: Karel a Jana Světlíkovi


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)