Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » hrad, zámek, tvrz » Johanitská komenda - Horní Kounice (tvrz)

Johanitská komenda - Horní Kounice (tvrz) [6680]

Kulturní památka (KP)

Kolem roku 1200 zde Oldřich z Kounic založil komendu johanitů. Ta vznikla v husitských válkách a roku 1468 získali její majetky i budovu páni z Kunštátu. Za dalších majitelů - pánů z Veitmile zřícnina komendy přestavěna na tvrz (poprvé doloženo roku 1505). V 16. století renesanční úpravy. Koncem 17. století získali tvrz páni z Vlašimě, změnili ji v hospodářskou budovu, která byla několikrát přestavována.

Jde o nejlépe dochovaný typ vesnické komendy na Moravě, s řadou cenných architektonických detailů. Spolu s kostelem tvoří významnou historickou dominantu obce.

V centru obce naproti kostela stojí areál dvora tvořený třemi křídly, z nichž severní a západní křídlo jsou propojeny do tvaru písmene L a jižní samostatně stojící křídlo se dochovalo jako barokní sýpka. Dvoupatrová, podsklepená budova stojí na obdélníkovém půdorysu. Delší severní strana je prolomena 4 okenními osami v prvním patře a 1+1 okenními osami v přízemí, okna obdélná zamřížovaná. Vlevo od osy pravoúhlý vchod. Jižní stěna koncipována obdobně, zhruba uprostřed jižní stěny druhotně zazděné dvoudílné okno s masivním kamenným, na hraně okoseným ostěním. Kratší východní stěna prolomena jednou okenní osou a na rozích s mohutnými opěrnými pilíři, na osu v západní stěně pravoúhlý vchod. Ve štítech obou stěn pár volských ok, střecha sedlová se čtyřmi vikýři na každé straně. Do sklepa o velikosti 18, 20 x 5,20 m se vstupuje z otevřeného schodiště lomeným gotickým pískovcovým portálkem s okosením. Prostory jsou sklenuty valenou cihelnou klenbou s výsečemi, která je přibližně v polovině předělena lomeným pasem z lomového zdiva. V přízemí i prvním patře jsou prostory plochostropé. Jižní a západní křídlo bylo z větší části přestavěno pro moderní účely. Jedná se o jednopatrové budovy umístěné do svažitého terénu se sedlovou střechou. Nejcennější částí je pravděpodobně průjezdní brána jižní části západního křídla, jež je sklenuta napříč položenou valenou, mírně lomenou klenbou s malou výsečí nad obloukem. V severní části západního se dochovaly původní valené gotické klenby ve sklepních prostorách. Nepatrné doklady renesanční vývojové fáze jsou spojeny s renesančním portálem ústícím do výše zmíněného sklepa a zbytky sgrafit na západním a severním průčelí západního křídla. Jižně k západnímu křídlu přiléhá dvoupatrová novostavba z 20. let 20. století (L.P. 1927) bez větší památkové hodnoty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)