Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Želeč (obec) [6665]



Obec Želeč sestává ze dvou částí, a to obce Želeč a Bezděčín. Obě vesničky leží uprostřed regionu Tábor, obklopeny lesy a rybníky.

První písemné zmínky o Želči pochází z roku 1370, kdy se připomíná Vilém ze Želče. Želečské panství vlastnili Rožmberkové, pravděpodobně zde začala milostná epizoda Petra Voka a Zuzany Vojířové. Po třicetileté válce byla ves zpustošená. Od roku 1677 drželi panství Lobkovicové, v roce 1870 přešel majetek sňatkem do rodiny Harrachů. V jejich držení nabylo panství lesku a byli to oni, kdož postavili zámek do podoby, ve které roku 1927 vyhořel.

V obci funguje několik restauračních zařízení - Hospůdka "Na hřišti" , restaurace "Na Staré", Vinárna a Restaurace "Na kovárně". Ubytování v obci není.

Současné obci se nachází pošta, knihovna, kino, prodejny potravin a smíšeného zboží, hospoda, několik restauračních zařízení, holičství, kadeřnictví, ordinace lékaře, mateřská a základní škola. V obci působí Sbor dobrovolných hasičů, TJ Sokol Želeč. V obci jsou každoročně pořádány kulturní a společenské akce. Obec nově zrekonstruovala budovu kulturního domu. V obci se nachází skládka odpadů, na kterou je ročně ukládáno asi 50 tisíc tun odpadů z celého Táborska.

Na území žije 925 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radimovice u Želče (obec) Tábor
obec, osada Želeč (obec) Tábor
obec, osada Želeč (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)