Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tučapy (obec) [6647]



Největší obcí soběslavského správního obvodu jsou Tučapy. Leží na křižovatce okresních silnic jihovýchodně od Tábora (20km) a severovýchodně od Soběslavi (8km) na obou březích Černovického potoka v hezkém údolí u rybníka Pokoj. Obec dnes patří k jihočeskému okresu táborskému a do správního obvodu Soběslav. Potok dělí Tučapy na větší hořejší část a menší část dolejší, zvanou "Nouze", která bývala původně židovská. Ve 30. letech minulého století byla u silnice na Černovice postavena nová čtvrť, které se dnes říká "Hajka" či "Na Hajkách" (původně "Stromovka").

V Tučapech je základní a mateřská škola, kostel, hřbitov s novou smuteční síní, pošta, knihovna, rehabilitační pracoviště a služebna Policie ČR. Dále 2 restaurace a 2 obchody s potravinami, prodejna obuvi, textilu, elektrospotřebičů a použitého zboží. Ordinují zde praktický lékař a zvěrolékař, dětská ordinace bohužel přestala v Tučapech fungovat v roce 2006 a zubní lékař v roce loňském.

Podle nejznámější verze vznikl název obce díky čápům, kteří se vždy na jaře vracejí na místní komín. Další podrobnosti a zajímavosti z historie Tučap, včetně jmenného seznamu obyvatel z r. 1930, najdete na stránce věnované historii obce, fotografie na stránce Fotoalbum, můžete si také spustit obrazovou procházku po obci a jeho hezkém okolí.

V obci se nalézá několik památkově chráněných objektů. V bývalém zámku (který byl vystavěn koncem 18. st. na místě původní tvrze ze 14. st.) byla dříve základní škola, dnes slouží jako domov důchodců. Kromě zámku patří mezi památky také socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1749 a kaplička sv. Václava z r. 1750 (obě památky jsou na návsi), kaplička p. Marie z r. 1884 (na konci obce u silnice k Táboru), kamenný kříž u kostela (vysvěcen v r. 1884 na místě původního kříže dřevěného), pomník obětem 1. sv. války z r. 1920 (vedle Obecního úřadu na návsi), židovský hřbitov na Nouzi, bývalá synagoga a rabinát (vedle restaurace U Hemerů).

V Tučapech se r. 1908 narodil světově uznávaný skladatel, dirigent (nástupce Rafaela Kubelíka) a umělecký šéf České filharmonie Karel Ančerl, jehož jméno se ovšem díky jeho emigraci v r. 1969 do Kanady minulému režimu podařilo širší veřejnosti spolehlivě utajit. Jeho pamětní deska je instalována na budově obecního úřadu, mnoho dalších informací lze nalézt na stránce Slavní rodáci. V minulosti byla obec známá také výstavami růží.

V červnu roku 2005 byla také vyrobena a dána do prodeje turististická známka naší obce, která vznikla v rámci celostátního projektu Turistické známky. Na známce je vyobrazen portrét slavného rodáka naší obce Karla Ančerla (viz obr. výše) a můžete si ji koupit za 25,- Kč na Obecním úřadu v Tučapech a v Bistru Pit u čerpací stanice. Další informace najdete na stránkách Turistická známka obce.

Rok 2006 byl pro naši obec významný mimo jiné tím, že byly vytvořeny nový znak a prapor obce. Na výběru konečné verze obecních symbolů se mohli sami podílet i občané obce hlasováním na Obecním úřadu. Podrobnosti a jednotlivé návrhy symbolů najdete na stránce Obecní znak a prapor, odznak a samolepku se znakem obce si můžete zakoupit za 25,- Kč (resp. 8,50 Kč) na Obecním úřadu i s turistickou mapou jižních Čech (25,- Kč).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tučapy (obec) Vyškov
obec, osada Tučapy (obec) Tábor
obec, osada Tučapy (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Tučapy (část obce) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)